Zuurdesem – zelfgemaakt
Zelf zuurdesem maken en er brood mee bakken blijkt voor sommigen een grotere uitdaging. En inderdaad, er kan veel misgaan bij het maken van je eigen zuurdesem. Dus als je brood wilt bakken en geen enkele ervaring hebt, kun je gewoon beginnen met een brood met gistdeeg.
Voor wie zuurdesembrood wil bakken, maar het nog niet helemaal zelf wil doen, is er nog een andere optie. Je kunt gemakkelijk een zuurdesemstarter kopen in sommige natuurvoedingswinkels of bij bepaalde bakkerijen.
Dus wat is eigenlijk zuurdesem? Het fermentatieproces van het mengsel van meel en water produceert melkzuurbacteriën. Omdat het deeg ook zuur ruikt, wordt het zuurdesem genoemd. Dit deeg is een natuurlijk rijsmiddel en maakt het brood lichter verteerbaar. U kunt hierover ook lezen in ons artikel over melkzuurbacteriën >>
Zuurdesem wordt vaak hoofdzakelijk gemaakt van rogge, maar kan natuurlijk ook gemaakt worden met tarwe of spelt of andere graansoorten.
En zo maak je je eigen zuurdesem:
- Meng 100 g roggemeel + 100 ml water in een kom. Dek het deeg af en laat het minstens 24 uur op kamertemperatuur komen.
- Voeder: elke dag 100 g roggemeel en 100 ml water toevoegen gedurende de volgende twee tot vijf dagen.
- Voordat u het brood bakt, moet u het deeg nog minstens 12 uur laten staan. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je ook gist gebruiken om te bakken. Op de dag van het bakken worden nogmaals bloem en water toegevoegd. Hoeveel hangt enerzijds af van de gewenste hoeveelheid en anderzijds van het recept.
Voordat je al het zuurdesem verwerkt, kun je een deel ervan wegnemen en in een potje doen. Dit is nu de basis voor je volgende zuurdesembrood! Als je de pot afgesloten in de koelkast bewaart, kun je het mengsel langer bewaren voordat je het gebruikt voor verdere verwerking.
Zuurdesem – zelfgemaakt – wij wensen u veel succes!
Bron
Lipp, Eva Maria (2017). De beste broden van boerinnen.70 uitstekende recepten. Münster: Landwirtschaftsverlag GmbH, 126