Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen zemelen, kaf en oor? Over welke delen van het graan hebben we het hier eigenlijk?
Laten we nu van groot naar klein gaan en beginnen met de korenaar. Dit is een type bloeiwijze waarbij de afzonderlijke bloemen van een plant op een langgerekte hoofdas zitten. Als u zich bijvoorbeeld een rogge voorstelt, is het uiterlijk precies dat van een oor of aartje. Bij granen zitten de afzonderlijke bloemen namelijk niet direct op de hoofdas. Van aartjes is sprake als de bloemen achter schutbladen aan de hoofdas staan. Deze schutbladeren worden kafjes genoemd, wat ons al brengt bij de volgende term verduidelijking.
De kafjes zijn dus de schutbladen van de bloemen. Bij granen zijn er verschillende kafjes in het oor, zoals de krop, de krop en de kropkop. Ze dienen om de bloem te beschermen. Bij het dorsen op het veld wordt het kaf van het graan verwijderd als het verder verwerkt moet worden tot graanproducten.
Voor de volledigheid moet worden gezegd dat niet elke graansoort een stekelachtige rangschikking heeft. Bij haver en rijst bijvoorbeeld hebben de bloemen de vorm van pluimen.
Laten we nu naar de zemelen gaan. Aangezien dit ook grotendeels de buitenste delen van het graan zijn, mogen ze niet worden verward met het kaf. Als graan wordt verwerkt tot wit meel, vormen de resterende resten de zemelen: zaad- en vruchtenschillen, de aleuronlaag en de kiem. Al deze bestanddelen van het graan zijn bijzonder rijk aan voedingsstoffen en vezels. Omdat er tegenwoordig echter veel te veel witmeelproducten worden geproduceerd, komen deze zo waardevolle graanbestanddelen niet op het bord van de mensen terecht, maar dienen ze als veevoer.
Bij de verwerking van het graan tot volkorenmeel worden ook de zemelen vermalen. Daarom is het zo rijk aan voedingsstoffen en vezels en kan het gunstige gezondheidseffecten hebben. Met een
Salzburgse graanmolen
hele granen kunnen heel gemakkelijk worden gemalen. Het resultaat: vers, voedings- en vezelrijk volkorenmeel.
Hier kunt u een kijkje nemen in onze huishoudelijke molens >>
En als u nog steeds wilt weten hoe een graankorrel in elkaar zit, hebben we HIER een bijdrage voor jou!
Bronnen
https://www.lebensmittellexikon.de/k0001200.php
Münzing-Ruef, I. (2000): Cursusboek over gezond eten. De keuken als apotheek van de natuur. München: Wilhelm Heyne Uitgevers
https://de.wikipedia.org/wiki/Spelze