Wonderkorrel Kamut

Het wondergraan Kamut is een oude durumtarwesoort die duizenden jaren geleden in de omgeving van Egypte werd verbouwd. Daarna is de oorspronkelijke korrel in de loop der tijd vrijwel geheel vergeten. Tegenwoordig wordt het weer steeds vaker in de keuken gebruikt. Pas sinds 1997 verbouwen Oostenrijkse boeren ook kamut.

Kamut wordt ook vaak een superfood genoemd. In dit artikel laten we zien waarom kamut zo gezond en duurzaam is:

Duurzaamheid

Net als emmer is kamut een zeer robuust en weinig veeleisend graan dat uitsluitend volgens de richtlijnen van de gecontroleerde biologische landbouw wordt geteeld. Dit betekent dat bij de teelt geen pesticiden of kunstmest mogen worden gebruikt.

Eigenschappen

De Kamutkorrel is aanzienlijk groter dan de meeste conventionele tarwesoorten. Kamut wordt gekenmerkt door zijn milde en licht nootachtige smaak. Het is ook een relatief harde graansoort.

Ingrediënten

Kamut is energierijker dan conventionele tarwesoorten omdat de korrel aanzienlijk meer mineralen, essentiële aminozuren, meer onverzadigde vetzuren en aanzienlijk meer eiwitten bevat. Kamut is vooral geschikt voor sporters en voor iedereen die bewust wil eten. Kamut, dat rijk is aan voedingsstoffen, heeft tot 35% meer magnesium en zink dan conventionele tarwe. Het bevat ook het essentiële sporenelement selenium, dat zorgt voor een sterk immuunsysteem en huid en haar versterkt. Blijkbaar beschermt het ook tegen kanker.

Compatibiliteit:

Bij pure tarwe-intolerantie wordt kamut vaak zeer goed verdragen, net als spelt. Bovendien vult kamutbrood snel en geeft het lichaam gedurende lange tijd kracht.

Voorbereiding:

Het graan is geschikt om te bakken en te koken zoals gewone tarwe of spelt. Met de Salzburger Flockmeister tover je ook in een handomdraai kamutvlokken tevoorschijn en geef je de muesli zo meer smaak. Bij het bakken met kamut moet je er echter voor zorgen dat het deeg altijd voldoende tijd heeft om te rijzen. Kamutbrood en -gebak blijven ook langer vers en luchtig.

Onze Salzburgse graanmolens zijn bij uitstek geschikt voor het malen van kamut.

Als u meer wilt weten over een ander oud graan, emmer, klik dan hier.

Als je op zoek bent naar een zoet recept voor heerlijke volkorenwafels, klik dan hier.

http://www.mehl.at/hochall.html

http://www.mehl.at/kamutursprung.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Khorasan_wheat

https://eatsmarter.de/lexikon/warenkunde/getreide/kamut

https://www.therese-moelk.at/news/getreide-kamut.html

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven