Wie zou een instrument doorverkopen als hij er volledig tevreden over was?

Wie zou een instrument doorverkopen als hij er volledig tevreden over was?

Waarom zijn er nauwelijks Salzburgse graanmolens op de tweedehands markt?

Het antwoord is ons nu gegeven door een enthousiaste gebruiker van onze graanmolens:

“Ik heb bij jullie apparaten gemerkt dat er nauwelijks gebruikte apparaten te vinden zijn (in tegenstelling tot concurrerende producten), en als er een advertentie ‘opduikt’ is de besparing vrijwel verwaarloosbaar en verdwijnt de advertentie relatief snel weer. Als ik hiermee rekening houd, ben ik vaak tot producten gekomen die voor mij beter geschikt zijn dan wanneer ik afga op testrapporten die hoofdzakelijk zijn aangepast aan massaproducten. Wie zou een instrument doorverkopen als hij er volledig tevreden over was?

Geïnteresseerde klanten hebben ons er vaak op gewezen dat onze natuursteenmolens nauwelijks te vinden zijn op de tweedehandsmarkt. Maar de reden hiervoor is nog nooit in zo’n notendop gezegd.
Ja, als je ooit een gebruikte molen van ons op het internet vindt, is hij meestal 30, 40 jaar oud of zelfs ouder. De eigenaren kunnen zich vaak alleen het jaar van aankoop herinneren van de gelegenheid waarop zij de molen kregen.

Een graanmolen tweedehands kopen kan een koopje zijn, maar ook het tegenovergestelde.

Als u een molen tweedehands wilt kopen, moet u nagaan hoe lang de molen in gebruik is geweest en/of hoe lang hij nu buiten gebruik is. Een lang verblijf in de kelder of box is niet altijd gunstig. Wij kunnen moeilijk informatie geven over de aankoop van een gebruikte molen. Vaak kunnen we aan de hand van foto’s een geschatte leeftijd van de molen bepalen, maar niet de toestand ervan. De toestand van de stenen is alleen op foto’s zeer onnauwkeurig te zien – en de prestaties van de motor kunnen alleen hier in het bedrijf worden vastgesteld. Men mag niet vergeten dat de motor tientallen jaren oud kan zijn en dat niet kan worden voorspeld hoe lang hij zijn werk goed zal blijven doen. Dit hangt af van hoe de eigenaars van de molen hem tot nu toe hebben gebruikt.

Als je een molen goedkoop tweedehands kunt kopen en hem thuis hebt getest, kun je voor een onaangename verrassing komen te staan:

De molen maalt niet echt fijn of stopt uit zichzelf tijdens het malen. Dan is het noodzakelijk dat de molen bij ons komt voor een “all-round service”. U moet de kosten hiervan meenemen in de aankoopprijs.

Er zijn een paar redenen waarom een Salzburgse molen weer overgaat:

De levensomstandigheden kunnen veranderd zijn en zelf brood en gebak bakken en malen is te ingewikkeld en tijdrovend geworden. In dit geval wordt een molen na korte tijd doorgegeven en kan een echt koopje zijn. Vaak zijn ernstige spelingen van het lot verantwoordelijk voor de overdracht, bijvoorbeeld wanneer de eigenaar van een molen ernstig ziek wordt of overlijdt. Of het gezin is sterk ingekrompen, de kinderen zijn het huis uit en de molen is nu te groot. Ook scheidingen dragen bij tot de overgave van een molen en we zijn altijd blij als mensen ons ter gelegenheid van een huwelijk of doop om een nieuwe molen vragen – het moet natuurlijk wel weer een Salzburgse natuurstenen molen zijn.

Koop dus alleen een echt oude Salzburgse molen nadat je hem getest hebt. Of u kunt de mogelijke terugbetaling van de aankoopprijs bevestigen. De kwaliteit van de molen wordt bewezen door de hoge leeftijd, maar wie bewijst, garandeert u, dat de molen nog tientallen jaren goed zal werken?

Hier is nog een hygiënisch aspect:

Als u een gebruikte blender koopt, kunt u het belangrijkste onderdeel dat in contact komt met voedsel, de trechter, grondig reinigen. Vergeet niet dat de onderdelen van de molen, vooral de maalkamer, van hout zijn en niet met water mogen worden schoongemaakt. Andere delen van de molen zijn niet toegankelijk voor u.

De schrijver van de regels over waarom er nauwelijks gebruikte molens van ons zijn verbaasde me met zijn slimme manier van denken. Hij las geen testrapporten en luisterde niet naar de verschillende forums en bloggers om uit te zoeken welke molens echt goed waren. Hij bekeek de tweedehandsmarkt en concludeerde logischerwijs: als een fabrikant bijna geen molens aanbiedt, en als die tegen ongewoon hoge prijzen worden aangeboden, dan spreekt dat voor kwaliteit en duurzaamheid. Dit zijn kwaliteitsverklaringen zonder betaling, zonder invloed, zonder geschenken, zonder diensten van vrienden.

Wij kunnen alleen maar bevestigen dat tientallen jaren oude molens steeds weer bij ons komen voor hun eerste onderhoudsbeurt.

Alsof het een familielid is dat men niet wil missen, zorgen bezorgde eigenaren voor hun molen. Met veel ervaring doen wij vervolgens ons best om de oude dame van de welverdiende service kuur, technisch gecorrigeerd en visueel opgepoetst naar huis te sturen.

Dus nogmaals bedankt! En ik wens je een goede dag en een goede week.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven