Wie krijgt hoeveel van de graanteelt?

Om graan te verbouwen:

Zoals je misschien hebt gehoord, zijn het niet alleen wij mensen die graanproducten eten. Nee, veel dieren worden ook met graan gevoerd! En stel je nu eens voor: ongeveer 80% van al het graan wordt gevoerd aan dieren zoals runderen, varkens of kippen. De reden hiervoor is het vetmesten van vlees. Om één calorie in vlees te krijgen, moet het vee namelijk zeven plantaardige calorieën consumeren.

Dus slechts 20% van het graan wordt verwerkt tot voedsel voor ons mensen. En van die 20% wordt slechts 3-4% van het graan volkorenproducten (Hier is wat informatie over volkoren granen). Het andere deel, de meerderheid, wordt tarwemeel, dat armer is aan voedingsstoffen en mineralen in vergelijking met volkorenmeel.

Om andere informatiebronnen te bekijken, wordt hier ook een website genoemd (zie hieronder). Op de pagina kunt u zien hoe granen in Duitsland worden gebruikt. Daar wordt 60% gebruikt als diervoeder en 20% als graanproducten voor de mens. De overige aandelen worden gebruikt in de industrie of als zaaigoed.

Samenvattend kan worden gezegd dat het grootste deel van het graan aan het vee wordt gevoerd en dat slechts een klein deel wordt verwerkt tot graanprodukten.

Bron:

Münzing-Ruef, I. (1999): Kursbuch gesunde Ernährung. De keuken als apotheek van de natuur. München: Zabert Sandmann GmbH, blz. 211.

http://www.bauernhof.net/nahrung-fuer-mensch-und-tier/ (geraadpleegd, op 11.07.2017)

Winkelwagen
Scroll naar boven