Welke granen groeien er in Oostenrijk?

In Oostenrijk wordt op een oppervlakte van ongeveer 800.000 hectare graan verbouwd. Dit vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de Oostenrijkse landbouwgrond. Voordat wij ingaan op de afzonderlijke graansoorten die in Oostenrijk groeien, willen wij iets zeggen over de graanteelt in het algemeen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen winter- en zomergranen.

Wintergranen worden gewoonlijk in de herfst – vanaf september – gezaaid en vanaf half juni van het volgende jaar geoogst.

Zomergranen worden in het voorjaar gezaaid en zijn slechts enkele maanden later klaar voor de oogst.

In Oostenrijk worden bijna alle granen zowel in de winter als in de zomer verbouwd. Dit betekent dat bijna elke graansoort winter- en zomervormen heeft.

Maar nu de oorspronkelijke vraag: Welke granen groeien er in Oostenrijk? Welke granen groeien er in Oostenrijk?

Verreweg het meest voorkomende gewas is zachte tarwe. Voor dit type tarwe gelden gunstige teeltomstandigheden in bepaalde delen van Oostenrijk (centraal/oostelijk Neder-Oostenrijk en noordelijk/midden-Burgenland).

Het tweede meest voorkomende gewas in Oostenrijk is maïs. Veel regio’s in Neder-Oostenrijk, Opper-Oostenrijk en Stiermarken zijn geschikt voor de maïsteelt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen korrelmaïs en kuilmaïs (de laatste wordt meestal gebruikt als diervoeder).

Qua volume ligt de gerstteelt in Oostenrijk relatief ver voorop. De wintergerst wordt hoofdzakelijk gebruikt als veevoeder, de zomergerst wordt grotendeels gebruikt als brouwgerst.

Naast zachte tarwe groeien in Oostenrijk ook maïs en gerst in grotere hoeveelheden:

  • Rogge
  • Triticale (kruising tussen tarwe en rogge)
  • Harde tarwe
  • Haver
  • Spelt

Zoals we kunnen zien, wordt in Oostenrijk een hele reeks verschillende granen verbouwd.

En we geven u ook de mogelijkheid om Oostenrijks graan in biologische kwaliteit toe te voegen aan uw graanmolen. Wij bieden u zes verschillende soorten granen. U bent welkom om hier een kijkje te nemen >>

Heeft u vragen, verzoeken of suggesties, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Stuur gewoon een e-mail naar: j.fuschelberger@agrisan.at. U bent ook welkom om een reactie achter te laten.

Referenties

https://www.bmlrt.gv.at/land/produktion-maerkte/pflanzliche-produktion/getreide/Getreide.html

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/591151/umfrage/anbauflaeche-von-getreide-in-oesterreich/

Dat was: Welke granen groeien er in Oostenrijk?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven