Misschien hebben sommigen van jullie al over het project gelezen in berichten op onze
blog
over de secundaire plantenstoffen. Vandaag maken we duidelijk waar het om gaat.
Zoals de naam al zegt, zijn dit stoffen die alleen in planten voorkomen. Meer bepaald kunnen secundaire plantenverbindingen alleen door planten worden gevormd. Ze hebben meestal een specifieke functie en dienen de plant, bijvoorbeeld als beschermings-, kleur- of smaakstof.
Voor ons mensen zijn secundaire plantaardige verbindingen niet essentieel, d.w.z. ze zijn niet noodzakelijk voor het leven. Toch kunnen ze effecten hebben op ons lichaam. Ze zijn dus belangrijk voor veel stofwisselingsprocessen en kunnen ook een gezondheidsbevorderend effect hebben.
Mogelijke effecten van secundaire plantenverbindingen
Secundaire plantenstoffen kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen die verschillende invloeden op ons lichaam kunnen hebben. Afhankelijk van de groep kunnen deze plantenstoffen onder meer de volgende effecten hebben:
- anticarcinogeen (= voorkomt of vertraagt tenminste de ontwikkeling van kanker)
- ontstekingsremmend
- antioxidant (= beschermen tegen oxidatieve stress)
- antimicrobieel (= remt de groei van micro-organismen (bv. bacteriën)).
- neuroprotectief (= bescherming van zenuwcellen tegen structurele/ functionele defecten).
- cholesterolverlagend
- immunomodulerend (= het immuunsysteem beïnvloedend)
- Beïnvloeding van de bloeddruk
Het is belangrijk hier te vermelden dat dit mogelijke effecten zijn. Secundaire plantenstoffen mogen niet in geïsoleerde vorm worden ingenomen, dus niet als voedingssupplement. Het effect van deze stoffen is waarschijnlijk het gevolg van de interactie van alle (of verscheidene) ingrediënten van een plantenvoeding.
De Duitse voedingsvereniging (Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V., DGE) beveelt een gevarieerde en kleurrijke voeding aan en “eenhoge inname van groenten en fruit, inclusief peulvruchten en noten, alsmede volkorenproducten, om te zorgen voor een goede aanvoer van secundaire plantaardige bestanddelen”. [1]
Wij hopen dat u iets heeft kunnen meenemen uit dit artikel. Als u vragen heeft over fytochemicaliën, neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken uit naar uw e-mail op j.fuschelberger@agrisan.at.
Referenties
Koerber, K., Männle, T., Leitzmann, C. (2004): Vollwert-Ernährung : Konzeption einer zeitgemäßen und nachhaltigen Ernährung. Stuttgart: Haug, 71-81.
https://www.dge.de/presse/pm/sekundaere-pflanzenstoffe-und-ihre-wirkungen-auf-die-gesundheit-farbenfrohe-vielfalt-mit-potenzial/ (oproep, op 12.1.2021)
[1] https://www.dge.de/wissenschaft/weitere-publikationen/fachinformationen/sekundaere-pflanzenstoffe-und-ihre-wirkung/#c1697 (oproep, op 12.1.2021)
https://getreidemuehle.com/leinsamen-die-kleinen-alleskoenner/