Wat zijn antioxidanten?

In het artikel van vandaag leggen we uit wat antioxidanten zijn, wanneer ze worden gebruikt en welke voedingsmiddelen ze bevatten. Maar voordat we ingaan op antioxidanten als zodanig, moeten we onze uitleg een paar stappen eerder beginnen voor een goed begrip:

Wij mensen stellen ons lichaam dagelijks bloot aan stress – waaronder “chemische stress”. Er zijn verschillende omgevingsfactoren die een negatieve invloed hebben op het menselijk lichaam. UV-stralen irriteren de huid, fijnstof vervuilt onze longen, pesticiden irriteren het darmslijmvlies, enz. Vooral in rijke geïndustrialiseerde landen zijn het ongezonde levensstijlen en diëten die ons lichaam schaden. Het eten van sterk bewerkt voedsel met veel suiker en vet, roken en alcoholgebruik zijn slechts enkele voorbeelden.Wat zijn antioxidanten?

Al deze factoren kunnen leiden tot de vorming van vrije radicalen. Dit zijn moleculen in het lichaam die een elektron nodig hebben en daarnaar op zoek zijn. De vrije radicalen nemen dus elektronen weg van gezonde moleculen en die worden dan zelf een vrije radicaal. Een kettingreactie is het gevolg. En deze kettingreactie heet oxidatieve stress. En de oxidatieve stress heeft vervolgens negatieve gevolgen voor ons lichaam en kan in het ergste geval leiden tot ernstige ziekten zoals kanker.

Laten we verder gaan met antioxidanten, want die beschermen de moleculen en cellen. Antioxidanten helpen oxidatieve stress tegen te gaan door vrije elektronen vrij te maken. En zelfs als ze dan even een elektron missen, komt er tegelijkertijd een andere antioxidant langs die “helpt” door nog een elektron af te staan.

Dus dankzij antioxidanten worden onze cellen beschermd en blijft ons lichaam gezond.

Maar nu is het nog de vraag waar ze te vinden zijn en in welk voedsel ze zitten. Ze zijn voornamelijk
secundaire plantenverbindingen
maar ook vitaminen en mineralen die kunnen dienen als antioxidanten. Ze komen vooral voor in plantaardig voedsel: fruit, groenten, spruiten, noten, zaden, kruiden en nog veel meer. Het belangrijkste voorbeeld zijn bessen. Ze zijn bijzonder rijk aan antioxidanten.

Er wordt ook gezegd dat plantaardig voedsel met extra kleur bijzonder antioxidant kan zijn. Voorbeelden hiervan zijn donkere bessen, donkergroene (blad)groenten, maar ook kruidnagel- en kaneelpoeder.

We zijn blij als je iets kunt meenemen uit deze post en wensen je nog een heerlijke dag toe!

Referenties

https://www.dge.de/wissenschaft/weitere-publikationen/fachinformationen/sekundaere-pflanzenstoffe-und-ihre-wirkung/

https://www.youtube.com/watch?v=bV5YvHDtetk

https://www.youtube.com/watch?v=W9hQgQxrrxw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven