Eigenaars van graanmolens moeten weten dat het lang bewaren van meel meer negatieve dan positieve kanten heeft. In de regel moet u meel altijd vers malen. Vers meel bevat de meeste voedingsstoffen en is het lekkerst. Hoe langer meel wordt bewaard, hoe groter het risico op schimmel of “ranzigheid”.
Het bewaren van meel is daarom niet per se aan te bevelen. Bij granen is dat anders, want die kunnen heel goed en vooral heel lang worden bewaard. Toch zijn er een paar punten die ook hier in aanmerking moeten worden genomen. Voor tips over graanopslag hebben we een blogpost voor u
HIER een blogpost voor jou >>
Wat echter een probleem kan worden voor veel graanmolenaars en hun opgeslagen graan in de zomer zijn de warme temperaturen. Natuurlijk kan er, afhankelijk van de opslagplaats, een hogere vochtigheidsgraad zijn bij dergelijke hoge temperaturen. Het resultaat: het graan wordt vochtig.
Vochtig graan is vatbaarder voor schimmel, kan niet goed gemalen worden en kan de molenstenen verstoppen.
Maar wat te doen met vochtig geworden graan? Wij hebben de oplossing!
Het graan kan vrij gemakkelijk worden gedroogd. Wij hebben ondervonden dat het bijzonder goed werkt als u het graan op een bakplaat legt en het gedurende 30-40 minuten in de oven op ongeveer 50°C laat drogen. Daarbij moet de ovendeur een klein stukje open blijven, zodat het vocht kan ontsnappen.
De graden en tijden hebben voornamelijk betrekking op rogge. Voor andere granen kunnen minder minuten voldoende zijn. Je kunt hier gewoon wat experimenteren, want er spelen altijd meerdere factoren een rol: de vochtigheid en het soort graan, de warmte van de oven, enz.
Heeft u ervaring met het drogen van vochtig geworden graan? Laat het ons weten! Wij kijken uit naar een reactie of een e-mail (naar j.fuschelberger@agrisan.at) van u!
Aja en ken je eigenlijk onze
handmolen MH4
? Onze kleine schat is niet afhankelijk van elektriciteit en maalt het meel zachtjes, maar daar kunt u meer over te weten komen
HIER >>
Dat was: Wat te doen met vochtig geworden graan?