Voordat we je laten weten waar je zemelen vandaag de dag voor kunt gebruiken, moeten we eerst verduidelijken wat het is.
Zemelen is de term die gebruikt wordt om het bijproduct aan te duiden dat overblijft wanneer een graan verwerkt wordt tot bloem. Bij de productie van wit meel zijn het de marginale lagen(zaad- en vruchthuid, aleuronlaag) en meestal ook de kiem die de rest vormen. En dat is precies wat de zemelen zijn. Als graan wordt verwerkt tot volkorenmeel, worden ook de zemelen gemalen.
Als je nu een graanmolenen het graan wilt malen, kun je het daarna ook een beetje zeven. Het uitgezeefde materiaal zijn de zemelen. De bloem zonder het bijproduct van de molen is vaak beter om te gebruiken, vooral voor fijn gebak. De vraag die overblijft is: Wat kun je doen met zemelen? 
Allereerst moet worden vermeld dat zemelen bijzonder gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Het bevat enorme hoeveelheden vitaminen en mineralen. Maar bovenal bevat het veel voedingsvezels, die niet alleen de spijsvertering bevorderen. Je kunt hier meer over te weten komen in deze blogpost >>
Zemelen kunnen nu op veel verschillende manieren worden gebruikt. Het kan voordelig zijn om het eerst in een beetje water te laten weken. Je kunt het toevoegen aan yoghurt of er een ontbijtpapje van maken. Maar het wordt ook gebruikt bij het bakken voor bepaalde recepten: er zijn broden of koekjes met extra zemelen. Zemelen zijn ook geweldig om te bakken, als toevoeging voor smoothies of als ingrediënt voor soepen of stoofschotels. Het idee om ze te gebruiken als griesmeelvervanger voor griesmeelpap is ook naar voren gekomen.
Je ziet dus dat de toepassingen voor dit bijproduct van de molen ontelbaar zijn. Als je meer ervaring hebt en meer ideeën over hoe je het kunt gebruiken, laat dan een reactie achter. We ontvangen ook graag een e-mail (naar j.fuschelberger@agrisan.at)!
Tot snel en blijf gezond!
P.S. Voldoende drinken, vooral water, mag niet vergeten worden bij een vezelrijk dieet.
P.P.S. Hier hebben we nog een blogpost over de verschillen tussen zemelen, kaf en maïskolf >>