Wat is Slow Food?

Moderne voedseltrends schieten als paddenstoelen uit de grond. Telkens weer vestigen nieuwe diëten zich of veranderen en vinden soms meer soms minder “aanhangers”. In twee van onze blogposts over moderne voedseltrends kijken we naar de gemaksvoeding en de
fast food
in meer detail. Vandaag richten we onze aandacht op een tegenbeweging: Slow Food.

De Slow Food beweging is een tegenhanger van fast food. Terwijl fast food voedsel is dat gemakkelijk verkrijgbaar en meestal van mindere kwaliteit is, staat slow food niet alleen – zoals de naam al doet vermoeden – voor slow food, maar vooral voor lekker, bewust en regionaal eten.

De beweging werd in 1986 in Italië opgericht en telt vandaag wereldwijd ongeveer 100.000 leden.Slow Food

De organisatie beschrijft haar filosofie als volgt: “Slow Food zet zich wereldwijd in voor een eetcultuur gebaseerd op waardering, verantwoordelijkheid en genot. In ons netwerk werken mensen met overtuiging en passie aan een duurzaam voedselsysteem. Het behoud van de bio-culturele en smaakdiversiteit en het geven van de waarde die ons voedsel verdient als “middel tot leven” zijn daarvoor basisvoorwaarden.[1]

Slow Food-oprichter en internationaal voorzitter Carlo Petrini koos drie basisbegrippen om de voedselkeuzes van de beweging op te baseren: goed, schoon en eerlijk(buono, pulito e giusto). Daarom mag alleen goed smakend, vers en gezond voedsel worden gegeten dat geen schade heeft toegebracht aan mens, natuur of dier en geen sociale onrechtvaardigheid heeft veroorzaakt bij de productie, handel of consumptie ervan.

Tot slot moet hier worden vermeld dat het logo van de Slow Food-beweging een slak is, die staat voor traagheid. Mooi, is het niet?

In de geest van regionaliteit en gezondheid is hier een geweldig recept voor abrikozenknoedels.
abrikozen knoedel recept
voor jou >>

Tot ziens,

het team van de Salzburger Getreidemühlen

Referenties

https://www.slowfood.de/wirueberuns/unsere-philosophie

https://de.wikipedia.org/wiki/Slow_Food

[1] https://www.slowfood.de/wirueberuns/unsere-philosophie (bekeken op 3 augustus 2021)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven