Wat is het Tweede Maaltijd Effect?

Hallo samen!

In het bericht van vandaag kijken we naar de stijging van het bloedglucosegehalte na het eten van verschillende voedingsmiddelen met een hoge of lage glykemische index. Voordat we de vraag van vandaag kunnen beantwoorden – namelijk wat het Tweede Maaltijd Effect is – moeten we eerst verduidelijken wat de glykemische index inhoudt.

Wat is de glykemische index? [1]

De glykemische index (GI) is een maat om te bepalen hoe de consumptie van een koolhydraathoudend voedingsmiddel de bloedglucosespiegel beïnvloedt. Als de glykemische index van een levensmiddel hoog is, leidt de consumptie van dit koolhydraathoudende levensmiddel tot een snellere en hogere stijging van de bloedglucosespiegel dan een LM met een lage glykemische index.

Voedsel glykemische index
Glucose (= druivensuiker) 100 (=referentiewaarde)
Cornflakes ~81
Gerolde haver (gekookt in water) ~55

Wat is het Tweede Maaltijd Effect?

Het tweede-maaltijd-effect“stelt dat voedingsmiddelen zoals peulvruchten, met hun zeer lage glykemische index (GI), d.w.z. een gering effect op de stijging van de bloedsuiker na consumptie, ook een bloedsuikerregulerend effect hebben op de maaltijd die volgt.” [2]

In een studie [3] kregen twee groepen proefpersonen daarom verschillende gerechten voor het avondeten. De ene groep kreeg rode linzen (lage GI), de andere een maaltijd van soja-eiwitisolaat en Wat is het Tweede Maaltijd Effect?Glucosepoeder (hoge GI). Zoals verwacht steeg de bloedglucose na het eten hoger in de groep met het glucosepoeder dan in de “linzengroep”.

Maar de metingen de volgende ochtend waren bijzonder spannend.

Beide groepen kregen hetzelfde ontbijt: glucosepoeder geroerd in melk. De stijging van de bloedglucose was echter heel anders. Hoewel beide groepen hetzelfde koolhydraatrijke ontbijt kregen, was de stijging van de bloedsuikerspiegel veel lager in de groep die de avond tevoren linzen had gegeten.

We zien dus dat het eten van koolhydraten met een lage GI – in dit geval linzen – van invloed is op de maaltijd die daarna wordt gegeten. Peulvruchten hebben dus een bloedsuikerregulerend effect – zelfs voor de daaropvolgende “tweede maaltijd”.

Bronnen

[1] https://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2013/01_13/EU01_2013_M026_M038.2.pdf

[2] Rittenau, N. (2019): Vaarwel Veganistisch Cliché! Wetenschappelijke antwoorden op kritische vragen over veganistische voeding. Mainz: Ventil Verlag UG & Co. KG.

[3] Wolever, T.M., Jenkins, D.J., Ocana, A.M., Rao, V.A., Cllier, G.R. (1988): Second-meal effect: low-glycemic-index foods eaten at dinner improve subsequent breakfast glycemic response. AM J Clin Nutr, 48(4), 1041-1047.

https://getreidemuehle.com/de/was-der-kohlenhydratanteil-in-der-ernahrung-ausmacht/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven