Wat het koolhydraatgedeelte van het dieet betekent

In augustus 2018 publiceerde het medische tijdschrift “The Lancet” een studie(Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis) die onderzocht hoe het aandeel koolhydraten in de voeding de levensverwachting beïnvloedt.

De achtergrond was als volgt: als je een “koolhydraatarm dieet” volgt, waarbij je de meeste of alle koolhydraten opgeeft, betekent dit dat je meer eiwitten en vetten eet om aan je dagelijkse energie-inname te komen. Wat het koolhydraatgedeelte van het dieet betekentHet langetermijneffect van een lage koolhydraatinname op de mortaliteit is omstreden en hangt af van de vraag of het dieet gebaseerd is op dierlijke of plantaardige eiwitten en vetten. Daarom onderzochten de onderzoekers van de Lancet-studie het verband tussen koolhydraatinname en sterfte.

Enerzijds werden gegevens van een Amerikaanse studie (ARIC) bekeken waarin 15.428 volwassenen van 45-64 jaar een vragenlijst over de koolhydraatinname hadden ingevuld. Dit gebeurde gedurende een follow-up periode van 25 jaar. Anderzijds werden andere studies (ook over de inname van koolhydraten) uit verschillende landen onderzocht.

Het resultaat: er werd een hoger sterfterisico gevonden voor zowel een lage (minder dan 40% van de energiebehoefte) als een hoge (meer dan 70%) koolhydraatinname. Het risico van overlijden was het laagst bij de proefpersonen met een gemiddelde koolhydraatinname van 50-55%. Bovendien nam de mortaliteit toe wanneer de koolhydraten werden vervangen door dierlijke eiwitten en vetten (rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of kip) en nam zij af wanneer de eiwitten van plantaardige oorsprong waren (groenten, noten, pindakaas en volkorenbrood).

Wat het aandeel van de koolhydraten in de voeding betreft, kan men concluderen dat van de energie-inname per dag – hier heeft iedereen een individuele behoefte – het aandeel van de koolhydraten ongeveer 50-55% moet bedragen. We kunnen dit ook lezen bij de Duitse en Zwitserse Nutrition Societies. Het eten van te weinig of te veel koolhydraten over een lange periode kan gevolgen hebben voor een hoger sterfterisico. [ 1] Vooral een gevarieerde en gezonde voeding is belangrijk om vitale voedingsstoffen binnen te krijgen.

En als u nu wilt weten waarom de Oostenrijkse en Duitse voedingsverenigingen volkoren graanproducten aanbevelen
volkoren graanproducten aanbevelen
klik dan hier voor onze artikel >>

Bronnen

https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltext#seccestitle10

https://www.dge.de/nachrichten/detail/lancet-studie-kohlenhydratanteil-der-ernaehrung-beeinflusst-lebenserwartung/

http://www.sge-ssn.ch/grundlagen/lebensmittel-und-naehrstoffe/naehrstoffempfehlungen/empfehlungen-blv/

[1] https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/kohlenhydrate-ballaststoffe/

http://www.sge-ssn.ch/grundlagen/lebensmittel-und-naehrstoffe/naehrstoffempfehlungen/empfehlungen-blv/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven