Wat heeft het lichaam nodig en wat is te veel?

Wat ons lichaam dagelijks nodig heeft om gezond en fit te blijven, bestaat uit een grote verscheidenheid aan koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen, vetten enzovoort. Het belangrijkste is de hoeveelheid. Dus te veel of te weinig van iets kan tekorten veroorzaken of je zelfs ziek maken.

Het eerste – en je zou kunnen zeggen het belangrijkste – punt is voldoende drinken. Het drinken van 1,5 tot 2 liter water, kruiden- of vruchtenthee per dag is zeer belangrijk. Sappen of frisdranken met een hoog suikergehalte moeten daarentegen worden vermeden of slechts zelden worden gedronken. U moet altijd volkorenproducten eten, of het nu gaat om een paar sneetjes volkorenbrood bij het ontbijt of een portie volkorenpasta bij de lunch. Groenten en fruit bevatten ook waardevolle vitaminen en zijn daarom zeer, zeer belangrijk voor het lichaam. Ook al wordt de consumptie van zuivelproducten steeds weer in twijfel getrokken, toch geldt: als je niet overdrijft en melk, yoghurt enz. met mate neemt, kan het niet misgaan.

Maar wat voldoende is voor het lichaam en niet mag worden overschreden, is ongeveer 5 g zout per dag. Drie eieren en 2 tot 3 keer vlees per week zijn ook voldoende en adequaat. Bovendien heeft het lichaam genoeg aan ongeveer 40 gram smeer- of bakvet per dag.

Natuurlijk moet gezegd worden dat iedereen moet eten waar hij/zij behoefte aan heeft. De voorgaande informatie is slechts een advies! Eet waar je je goed bij voelt en wat goed is voor je lichaam.

Als u meer wilt weten over volkorenmeel, bijvoorbeeld welke vitaminen en mineralen het bevat en wat er nog in witmeel zit, dan is dit artikel precies goed voor u: Vitamine B1 in volkorenmeel bevordert de stofwisseling.

Bron:

Münzing-Ruef, I. (1999): Kursbuch gesunde Ernährung. De keuken als apotheek van de natuur. München: Zabert Sandmann GmbH, blz. 415.

Winkelwagen
Scroll naar boven