Wat emmer kan doen

Emmer telt samen met de
einkorn
is een van de oudste graansoorten. Beide behoren tot de groep van tarwevariëteiten en zijn afkomstig uit het Nabije Oosten. Mensen gebruiken al 10.000 jaar emmer, maar tegenwoordig niet meer zo vaak. Modernere en beter renderende graanrassen vervangen nu grotendeels de oorspronkelijke graanrassen op de velden. Emmer wordt geteeld in Italië, Finland, in delen van Duitsland en nationaal ook in Burgenland en Neder-Oostenrijk.

Duurzaamheid:

Emmer wordt beschouwd als een bijzonder duurzame graansoort omdat het kan groeien op relatief voedselarme en magere grond. Door zijn resistente mouwen is hij zeer robuust en beschermt hij zichzelf tegen milieu-invloeden. Voor de teelt worden daarom meestal geen meststoffen of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Landbouwers die vandaag emmer telen, dragen bij tot de instandhouding van de soort.

Ingrediënten:

Emmer bevat veel luteïne, wat goed is voor de ogen. Het superfoodgraan is rijk aan vezels, mineralen en secundaire plantaardige verbindingen en eiwitten. Het eiwitgehalte is bijna het dubbele van dat van tarwe. Alle waardevolle mineralen en voedingsvezels zitten echter alleen in emmer als je het als hele korrel eet. Het oorspronkelijke graan bevat ook gluten.

Compatibiliteit:

Vanwege glutenintoleranties wordt emmer door sommige mensen vermeden. Maar mensen die alleen allergisch zijn voor tarwe verdragen granen als emmer, spelt, karmut of einkorn vaak heel goed.

Voorbereiding:

Vanwege zijn bijzondere kruidige en nootachtige aroma en het feit dat het gemakkelijk te verwerken is, wordt emmer vaak in de keuken gebruikt. Emmer kan worden gebruikt in de vorm van meel voor het bakken van de meest uiteenlopende deegwaren. De volle granen kunnen ook op dezelfde manier worden bereid als rijst. In Duitsland wordt emmer meestal gebruikt voor de bierproductie. Emmer bier staat bekend om zijn kruidige smaak en donkere kleur.

Natuurlijk zijn de graanmolens van Salzburg ook ideaal voor het maken van emmermeel.

Benieuwd naar een recept met oude granen? Hier vindt u een zomerse originele graansalade.

https://www.umweltberatung.at/emmer-selten-aber-oho

https://de.wikipedia.org/wiki/Emmer_(Getreide)

http://www.kraftplatzerl.at/?p=1740

https://www.getreide.org/emmer.html

http://emmer.info/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven