Waarom voedingsvezels zo belangrijk zijn

Als de dagen weer korter worden, wordt ons menu meestal uitgebreider. Als het slecht weer is en de temperatuur daalt, neemt onze eetlust weer toe.

Vooral de trek in zoetigheid en rijk voedsel neemt toe, terwijl men in de zomer meestal genoegen neemt met een knapperige salade en gegrild vlees.

Vetten zijn smaakversterkers en suiker is een goede energiebron.

Maar wat zegt onze darm erover?

Hoe gedragen suiker en vet voedsel zich in ons spijsverteringskanaal?

Veel voedingsbewuste mensen weten al dat in veel voedingsmiddelen suiker en vetten verborgen zitten. Suikers en vetten moeten tijdens de spijsvertering door een keten van processen worden geïsoleerd, zodat ze hun werk kunnen doen.

Het goed functioneren van de spijsvertering is grotendeels te danken aan de darm, of beter gezegd het darmslijmvlies.

Onze darmen zorgen ervoor dat het lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Triljoenen nuttige bacteriën produceren belangrijke enzymen die de grotere delen van voedselcomponenten afbreken tot kleine moleculen. Pas wanneer de delen van het voedsel voldoende zijn afgebroken, kunnen zij via het darmslijmvlies in het lichaam worden opgenomen. Maar alleen als het darmslijmvlies gezond is en niet is aangetast door oude voedselresten.

We moeten ons er dus van bewust zijn dat wat we eten ook het voedsel is voor onze zo nuttige darmbacteriën.

  • Groenten,
  • Fruit
  • en volnerf

zouden de belangrijke helpers zijn die onze darmbacteriën dringend nodig hebben. Maar hoe vaak staat er volkorenbrood of groentebrood op uw menu? Als er te veel suiker of te weinig vezels in de darm zitten, raakt de darm uit balans en nemen gistingskiemen de overhand.

Moeilijk verteerbaar voedsel kan niet volledig worden verteerd en er ontstaan onaangename gassen door de afbraak van suiker.

Deze geproduceerde gassen zorgen onder meer voor

  • onaangename winderigheid,
  • Vermoeidheid
  • en concentratieproblemen.

Algemeen bekend is de vermoeidheid die ontstaat na uitgebreide verwennerij.

De lever speelt ook een belangrijke rol en zorgt ervoor dat de spijsverteringsprocessen goed verlopen. Als de interactie tussen de darm en de lever verstoord is door een verstoorde darmflora, kan dit leiden tot leverziekten en zelfs tot cirrose.

Een evenwichtige, vezelrijke voeding is cruciaal voor een gezonde darmflora en dus ook voor ons welzijn.

Vermijd daarom zoveel mogelijk kant-en-klaarmaaltijden, brood uit de supermarkt, alcohol en voedingsmiddelen en dranken met een hoog suikergehalte.

Geniet van veel groene groenten, sluit vriendschap met bittere stoffen, drink voldoende en zorg voor voldoende vezels. Begin de dag bijvoorbeeld met een zelfgemaakte muesli!

Je darmen zullen je dankbaar zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven