In veel rijke landen leidt voedselovervloed ertoe dat grote hoeveelheden nog eetbaar voedsel bij het afval belanden. Brood en gebak behoren tot de meest weggegooide producten. De redenen daarvoor kunt u lezen in dit artikel:
Waarom wordt er zoveel brood weggegooid?
Maar wat er gebeurt met al het brood en de bakkerijproducten die niet worden verkocht, kunt u te weten komen in het artikel van vandaag.
Dus: waar gaat het onverkochte brood heen?
Een manier voor veel bakkerijen en supermarkten is de overtollige goederen door te geven aan derden , zoals liefdadigheidsorganisaties. De uitdagingen hier zijn echter enerzijds de wettelijke kadervoorwaarden waaraan moet worden voldaan en die ook gepaard gaan met een grote tijdsinvestering, en anderzijds de verantwoordelijkheid voor het waarborgen van de voedselveiligheid die door de bakkerijen en supermarkten moet worden gedragen.
Diezelfde uitdagingen brengen veel bakkerijen er vaak toe hun eigen “restbrood” te gebruiken als ingrediënt in nieuwe recepten. Gewoonlijk wordt onverkocht brood gedroogd, gepureerd of tot broodstroop verwerkt.
Restjes brood en gebak worden ook vaak verwerkt tot diervoeder. Afhankelijk van de omvang van het bedrijf dat het overschot verkoopt, zijn de kopers regionale landbouwers of commerciële voederproducenten. Wegens onzekere gegevens kan de hoeveelheid brood die voor de diervoederproductie wordt gebruikt, niet precies worden berekend.
Een andere (en de laatste hier genoemde) manier om zich te ontdoen van brood en gebak dat niet wordt verkocht, is ze in de gooi ze bij het afval of laat ze recyclen door Te verwijderen biogasinstallaties. “In tegenstelling tot de verkoop van overtollige bakkerijproducten aan landbouwers of commerciële voederproducenten, maken de bakkerijbedrijven kosten voor de afvoer van energie door recyclingbedrijven, die afhangen van verschillende factoren zoals de ingezamelde hoeveelheden of de afstand tussen de bakkerijbedrijven en de biogasinstallaties.” [1]
Men kan dus stellen dat onverkocht brood en gebak op verschillende manieren kunnen worden gebruikt en verwerkt. De hergebruikte goederen vormen echter vaak maar een klein deel. Het merendeel eindigt bij het afval.
In dit artikel leest u welke bijdrage u zelf kunt leveren in het huishouden, zodat u uw eigen brood niet hoeft weg te gooien:
Ideeën voor restjes brood
Referentie
[1] https://www.wwf.de/fileadmin/fm-wwf/Publikationen-PDF/WWF-Studie-Unser-taeglich-Brot_Von-ueberschuessigen-Brotkanten-und-wachsenden-Brotbergen_102018.pdf, P. 21
Dat was: Waar gaat het onverkochte brood heen?