Brood zoals wij dat nu kennen, bakken of kopen, heeft niet altijd bestaan. In het begin verwerkte men granen tot porties en platte broden en diende het als basisvoedsel. Deze graanproducten waren echter niet lang houdbaar. Pas bij toeval en door fermentatie van voedsel ontdekte men dat het mogelijk was de houdbaarheid te verlengen door verzuring. De pasteitjes konden nu ook gebruikt worden om luchtig brooddeeg te maken. Tegelijkertijd werd een voorlopige vorm van bier ontdekt, waarmee ook brood werd gemaakt.
Mensen kennen al 5000 jaar graanpatronen en pannenkoeken. En aangezien in die tijd vaak gemalen noten, zaden en vruchten werden toegevoegd, kun je eigenlijk zeggen dat muesli vrij vroeg werd ontdekt. Tot op de dag van vandaag eten we graanpatronen met precies deze ingrediënten. Maar wij noemen het liever “ontbijtpap met bessen, lijnzaad en amandelen”.
Vroege pap- en broodmensen – tot vandaag
Nu terug naar de ontdekking van zuurdesem: Omdat men in die tijd ook losse en dikkere platte koeken met een elastische korst kon bakken, scheidden de papmensen zich af van de broodmensen. Tot op de dag van vandaag wordt hierin onderscheid gemaakt. Slechts een derde van de wereldbevolking eet brood. Veel van de papmensen zijn te vinden in onder andere Azië en Afrika, met de vele gierst- en rijstbereidingen. Overal ter wereld worden dagelijks verschillende soorten platbrood gegeten, die “afstammen” van het platbrood uit het stenen tijdperk. Daartoe behoren tortilla’s in Mexico, haverkoeken in Schotland, injeras in Ethiopië, chapati in India en nog veel meer!
En als u wilt werken met onze
Salzburgse graanmolens
Elke dag vers, gezond meel, dan staan de deuren voor u open om een grote verscheidenheid aan broodrecepten uit te proberen. We hebben er veel voor u op onze blog >>
Bron
Münzing-Ruef, I. (2000): Cursusboek over gezond eten. De keuken als apotheek van de natuur. München: Wilhelm Heyne Uitgevers
Dat was: Vroege pap en brood mensen