Vandaag willen we je de voordelen laten zien van een seizoensgebonden dieet. Maar voordat we dat doen, laten we ons eerst de vraag stellen:
Wat betekent seizoensgebonden?
Seizoensgebonden betekent eigenlijk “behorend tot het seizoen”. Volgens Global 2000 betekent seizoen “de natuurlijke, seizoensgebonden omstandigheden in de landbouw – bijvoorbeeld de klimatologische omstandigheden (temperatuur, neerslag, …) of de lengte van de dag”. Deze omstandigheden bepalen wanneer welke planten (bijvoorbeeld fruit- en groentesoorten) kunnen groeien.” [1] Dit betekent dat groenten en fruit seizoensgebonden zijn wanneer zij kunnen worden geteeld en geoogst als gevolg van de bestaande omstandigheden ter plaatse.
Seizoensgebonden eten betekent dus ervoor zorgen dat je voedsel – vooral groenten en fruit, maar natuurlijk ook andere voedingsmiddelen – seizoensgebonden en dus ook regionaal koopt, kookt en eet. En nu echt de…
Voordelen van een seizoensgebonden dieet
Een van de belangrijkste punten hierbij is de bescherming van het milieu. Enerzijds zijn voor de teelt van seizoensgebonden groenten en fruit geen pesticiden en genetische manipulatie nodig, aangezien het voedsel praktisch vanzelf groeit. Anderzijds worden lange transportroutes uitgesloten, wat niet alleen deCO2-voetafdruk vermindert, maar ook verpakkingsmateriaal bespaart.
Seizoensfruit en -groenten zijn het meest voedzaam. Wanneer hij in het seizoen wordt geoogst, is hij immers rijp en volledig ontwikkeld. Ze hebben ook een goede smaak. Denk daarentegen maar aan de bananen, die groen en onrijp van de andere kant van de wereld aan ons in Midden-Europa worden geleverd. Of aardbeien in de winter, die smaakloos zijn, waarschijnlijk weinig voedingsstoffen bevatten en meestal duur zijn.
Als u seizoensgebonden inkopen doet, zorgt u ervoor dat u een verscheidenheid aan voedingsmiddelen in uw dieet opneemt. Hoe gevarieerder en diverser we eten, hoe gezonder ons dieet zal zijn. Bovendien kan het kopen van seizoensgebonden voedsel ons ertoe aanzetten nieuwe recepten uit te proberen.
Seizoensgebonden voedsel kan goed zijn voor de gezondheid en dus een positief effect hebben op ons lichaam. De verscheidenheid aan voedingsmiddelen en de afwisseling in de voeding afhankelijk van het seizoen brengen een breed scala aan voedingsstoffen voor het lichaam. Want of het nu lente, zomer, herfst of winter is, “elk seizoensgebonden voedsel heeft een belangrijke rol in onze voeding op het moment dat het rijp is.” [2]
Wij besluiten dit artikel met een citaat van de Duitse voedingsvereniging: “Wie van dit seizoensaanbod gebruik maakt, kan zich voorzien van een gevarieerd aanbod van vers geoogste groenten en fruit. Hoe meer groente en fruit er wordt gegeten, hoe lager het risico op ernstig overgewicht, hoge bloeddruk, coronaire hartziekten en bepaalde vormen van kanker.” [3]
Wij hebben vandaag de belangrijkste voordelen van een seizoensgebonden dieet voor u samengevat. En als je nu echt gemotiveerd bent om seizoensgebonden te eten, kun je op internet allerlei seizoenskalenders vinden. Misschien kan een van jullie zo’n kalender uitprinten en in de keuken hangen. En de volgende keer dat u boodschappen doet, liggen de seizoensgebonden groenten en fruit misschien al in uw mandje…
Kent u onze serie artikelen over bewuste voeding al? De berichten hierover staan vol met tips voor een bewust dieet:
Deel 1
,
Deel 2
&
Deel 3
kun je hier vinden.
Referenties
https://www.global2000.at/saisonal-einkaufen
https://www.duden.de/rechtschreibung/saisonal
[1] https://www.global2000.at/saisonal-einkaufen
[2] https://www.medizinfuchs.de/blog/leben/ernaehrung-erholung-fitness/warum-saisonale-lebensmittel-gut-sind/
[3] https://www.dge.de/presse/pm/saisonstart-fuer-heimisches-obst-und-gemuese/?L=0&cHash=edf82fded9f5a37dc489fb2091ea87d5