Voordelen van een regionaal dieet

In het artikel van vandaag willen we verduidelijken wat een regionaal dieet is, hoe regionaliteit en seizoensgebondenheid zich tot elkaar verhouden en welke voordelen een regionaal dieet kan opleveren.

Wat betekent regionaal?

Global 2000 beschrijft regionaliteit als iets dat “enerzijds verwijst naar de oorsprong van voedsel (bijv. abrikozen uit Wachau) en anderzijds ook naar de afzetmarkt (“dit product komt uit mijn regio”). [verweist]. Een regio wordt gedefinieerd als een nationale deelruimte of een deelruimte die meerdere staten omvat – bijvoorbeeld een deelstaat, een natuur- of landschapsgebied (bv. Wachau, Seewinkel) of een kleinere ruimtelijke eenheid met een culturele en historische achtergrond (bv. het Oostenrijks-Zwitserse Rijndal). [1]

Als je regionaal eet, betekent dit dat je ook seizoensgebonden eet . Als u seizoensgebonden voedsel koopt, hangt de groei ervan af van de klimatologische omstandigheden op een bepaalde plaats. En in een bepaalde plaats of regio is er maar één seizoen. Anderzijds betekent een seizoensgebonden dieet niet altijd een regionaal dieet. Een voorbeeld hiervan is een mango die je hier in Europa in de supermarkt kunt kopen. De vrucht kan in het seizoen zijn in een heet, ver land, maar groeit niet in de eigen regio.

Voordelen van een regionaal dieetVoordelen van een regionaal dieet

Door regionaal voedsel te kopen is er minder transport nodig en worden de economische prestaties binnen de regio geleverd, wat weer ten goede komt aan de lokale producenten.

Als u het winkelen bij grote supermarktketens en internationale bedrijven vermijdt, steunt een regionaal dieet kleinere, lokale bedrijven uit uw eigen regio. Vaak staat winst altijd voorop bij dergelijke mondiale ondernemingen. De kwaliteit van het voedsel, schade aan het milieu, eerlijke betaling en dergelijke zijn vaak minder belangrijk.

Een ander voordeel van een regionaal dieet is de versheid van het voedsel. Groenten en fruit bijvoorbeeld kunnen rijp worden geoogst en snel naar de consument worden vervoerd, belangrijke ingrediënten worden bewaard. Natuurlijk zijn korte transportafstanden ook goed voor het milieu.

Als u de regio steunt, kunnen lokale producenten bijvoorbeeld zeldzame of zelfs bijna vergeten soorten groenten en fruit oppikken die in de grote supermarktketens verloren zouden gaan.

Op persoonlijk vlak biedt een regionaal dieet ook een voordeel: nabijheid tot de producenten, transparantie voor de klant. Het is leuk om de boer te kennen van wie je je wortelen koopt op de groentemarkt, nietwaar?

Referenties

https://getreidemuehle.com/vorteile-einer-saisonalen-ernaehrung/

https://www.urgeschmack.de/warum-ist-regionale-ernaehrung-wichtig/

https://www.global2000.at/regional-einkaufen

https://hoamatgenuss.at/vier-vorteile-regionaler-lebensmittel/

[1] https://www.global2000.at/regional-einkaufen (bekeken op 3 augustus 2021)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven