Volkorenbrood met pompoenpitten

Naar het recept van de gepassioneerde broodbakker Cilli Reisinger (Reisinger 2015: 28) hebben we vandaag een geweldig recept voor u. Waarom is het volkorenbrood met pompoenpitten bijzonder gezond? Ten eerste vanwege het volkorenmeel, dat in tegenstelling tot witmeel nog alle belangrijke vitaminen en mineralen bevat. Anderzijds zijn pompoenzaden “kleine voedingsbommetjes”: naast het hoge vetgehalte en enkele secundaire plantaardige stoffen bevatten ze“bijna 30 procent eiwit, vitamine A, B en E, veel zink, fosfor, ijzer, magnesium en enkele nog niet ontcijferde werkzame stoffen“. [1]

Ingrediënten (voor 3 broden in broodvorm)Volkorenbrood met pompoenpitten

Voor de steamer:

Voor het brooddeeg:

 • 500 g volkoren roggemeel (maal alle melen vers met uw
  Salzburgse graanmolen
  )
 • 500 g volkoren tarwebloem
 • 500 g volkoren tarwemeel (
  gezeefd
  )
 • 100 g pompoenpitten (gehakt met een mes)
 • 2 el. zout
 • 1 el komijn, 1 el anijs, 1 el venkel, 1 el koriander (alternatief 4 el broodkruiden)
 • 1 l lauw water
 • hele pompoenpitten om te strooien

Voorbereiding

Meng de zuurdesem (steamer): Meng zuurdesem en volkorenmeel in lauw water en laat het een nacht afgedekt staan.

De volgende dag: Kneed alle ingrediënten tot een deeg in een grote kom en laat ongeveer 30 minuten rijzen. Het deeg moet vrij zacht zijn. Vet 3 broodpannen (ca. 25 cm lang) in en bestrooi ze met bloem, giet het deeg erin, bestrooi met pompoenpitten en laat opnieuw rijzen.

De baktijd is in totaal ongeveer 75 minuten. Verwarm de oven voor op 220°C en bak het brood ongeveer 20 minuten. Draai vervolgens terug naar 180°C als het brood een mooie korst heeft. In de laatste 15 minuten haalt u het brood uit de vorm en bakt u het verder af.

Wij wensen u veel succes!

Bronnen

Reisinger, C. (20156): Cilli Reisinger’s Broodbakboek. Gewoon goede recepten van de boerderij. Innsbruck: loewenzahn, blz. 28.

[1] Münzing-Ruef, I. (2000): Kursbuch gesunde Ernährung. De keuken als apotheek van de natuur. München: Zabert Sandmann GmbH, blz. 456.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven