Voedselintolerantie – een hedendaags probleem?

Voedselintolerantie – een hedendaags probleem?

Een gezond lichaam is ontworpen om alle soorten voedsel te verteren die de natuur ons biedt. Allergieën of intoleranties bestonden niet onder natuurminnende volkeren.
Studies met kinderen die op een boerderij opgroeiden, toonden aan dat hun immuunsysteem wereldsterker was dan dat van stadskinderen. Tegenwoordig worden helaas steeds meer kinderen met dit probleem geboren.
Omdat de lijdensdruk zo groot is bij de getroffen gezinnen met zieke kinderen en wij weten dat veel dingen te voorkomen en volgens ons ook te genezen zijn, richten wij ons op de darmgezondheid, de oorsprong van veel ziekten.

Voorbeeld gluten:

Glutenhoudende granen zijn altijd een integraal onderdeel geweest van veel traditioneel levende, gezonde volkeren. Volgens de overlevering wordt graan al gegeten zolang er mensen zijn. Het begon met patisserie, iets later platbrood en op een gegeven moment
echte broden gebakken. Maar tegenwoordig hebben de vele moderne alternatieven en industriële baksels helaas niets meer te maken met wat brood ooit was.

Als je intoleranties hebt, laat je darm je zien dat hij beschadigd is en genezen moet worden. Veel artsen adviseren dan een eliminatie-/eliminatiedieet, wat in de eerste stap ook juist is. Ze laten echter niet zien wat je kunt doen om je darmen duurzaam te genezen en van de intolerantie af te komen. Een glutenvrij dieet is slechts één manier om met de ziekte te leven, maar het heeft niets te maken met het vinden van de oorzaak en al helemaal niets met een genezing. Een gediagnosticeerde coeliakie is een nog ernstiger probleem voor de betrokkenen, omdat zij niet in contact mogen komen met zelfs maar sporen van gluten. De meeste artsen geven hun patiënten geen hoop. Je moet ermee leren leven en gewoon nooit meer gluten eten. Er zijn namelijk ook mensen die echte coeliakie, een vaak genetische en zogenaamd ongeneeslijke afwijking, hebben kunnen genezen.

Natasha Campbell-McBride heeft dit bewezen met haar zogenaamde“GAPS-dieet“. Nadat de darm genezen was, konden veel patiënten plotseling weer zelfgemaakt zuurdesembrood van vers gemalen graan verdragen. Of dit altijd voor iedereen werkt, weten we niet. Maar we weten dat het kwaad in de darmen zit en wanneer kinderen met deze afwijking worden geboren, is dat geen toeval. Met onze voeding hebben we het in handen om onze ongeboren kinderen de best mogelijke start in het leven te geven, om ze een gezond microbioom en een sterk immuunsysteem mee te geven. Daarom is het zinvol de levensstijl te heroverwegen en de darmflora op te bouwen en te versterken nog voordat men een kind krijgt. Een baby krijgt zijn microbioom namelijk rechtstreeks van zijn moeder tijdens een natuurlijke geboorte. Nog een reden voor aanstaande moeders om de voorkeur te geven aan een natuurlijke bevalling (zolang het medisch mogelijk is).

De kennis over hoe de darmen duurzaam te genezen met voeding wordt niet onderwezen in de medische school. Daarom moeten we onze eigen verantwoordelijkheid nemen en onszelf informeren.
Het onderwerp darmreiniging en ontgifting zou een mogelijkheid zijn voor een kleine “reset”. Voor velen volstaat echter ook een zachte dagelijkse ontgifting, waarbij bijvoorbeeld schadelijk voedsel en gifstoffen al worden verwijderd. We hebben een lichaamseigen ontgiftingssysteem dat we zo goed mogelijk moeten verzorgen en ondersteunen. Dan regelt het lichaam alles zelf en doet het dag na dag ongelooflijk goed werk.

Industrieel vervaardigde bakkerijproducten en alternatieve meelsoorten

Er is veel angst en vrees rond het thema gluten. Een glutenvrij dieet wordt dus niet alleen gevolgd door mensen met echte coeliakie. Gezondheidsbewuste mensen wenden zich ook steeds meer tot vervangingsproducten. Zo is “glutenvrij” op verpakkingen nu een groot succes omdat het wordt geassocieerd met een gezonde levensstijl.

Wat velen niet weten:

Glutenvrije bakproducten zijn niet automatisch gezond, alleen omdat ze het etiket “glutenvrij” dragen. Deels vormen ze ook een echte belasting voor de darm en belemmeren ze de genezing van het darmslijmvlies. Glutenvrije meelmengsels bestaan meestal hoofdzakelijk uit maïs en rijst. Interessant is dat maïs lectine qua structuur lijkt op gluten. Want zelfs als deze producten worden verdragen, blijven ze de darmen prikkelen. Bovendien hebben glutenvrije meelsoorten minder goede bakeigenschappen.
mist het gluteneiwit dat het deeg zo elastisch maakt. Daarom worden dergelijke bakmixen, deegwaren of andere glutenvrije kant-en-klare producten (zoals broden en koekjes) vaak voorzien van additieven en diverse extractiemelen van lage kwaliteit.

Door de zware bewerking en industriële conservering van verpakte extractmelen zijn het in de meeste gevallen inferieure voedingsmiddelen die ons meer kwaad dan goed doen. De laatste jaren hebben ook kikkererwtenmeel, lupinemeel en linzennoedels de levensmiddelenmarkt veroverd. Om peulvruchten beter verteerbaar te maken, moeten ze voor het koken worden geweekt. Hiermee wordt echter geen rekening gehouden bij het maken van meel of pasta, wat ook verklaart waarom deze zwaar op de maag liggen.

Bovendien wordt glutenvrij bakken met notenmeel steeds populairder. Noten bevatten waardevolle voedingsstoffen en goede vetten, maar ze zijn erg onstabiel. Er is een reden dat ze van nature een beschermend omhulsel hebben gekregen. Dit komt omdat ze snel oxideren. Verpakt amandelmeel en gemalen noten liggen hoogstwaarschijnlijk al ranzig in het schap van de supermarkt of zijn gedenatureerd (om ranzigheid te voorkomen).

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven