Voedingsvezels en hun effect op ons lichaam

Voedingsvezels en hun effect op ons lichaam

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van voedingsvezels of weet er zelfs iets van. Maar misschien ben je er toch niet zo zeker van wat het is. Vandaag leggen we uit wat voedingsvezels zijn en welk effect ze hebben op ons lichaam.

Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezels zijn plantaardige vezels die dienen als steun en structuurelement in de plantencel. Dit zijn meestal lange-keten koolhydraten die voor ons lichaam overwegend onverteerbaar zijn. Voorbeelden van voedingsvezels zijn cellulose, lignine, pectines enz.

Voedingsvezels worden onderverdeeld in (water)oplosbare en (water)onoplosbare vezels. Onoplosbare voedingsvezels, die vooral voorkomen in granen/volkorenproducten, hebben een hoog zwel- of waterbindend vermogen. Oplosbare voedingsvezels, die vooral voorkomen in fruit, groenten en peulvruchten, worden afgebroken door bacteriën in onze darmen.

We zijn nu bekend met de eigenschappen van voedingsvezels, maar…Voedingsvezels en hun effect op ons lichaam

Hoe beïnvloeden ze ons lichaam?

Voedingsvezels hebben belangrijke functies in ons lichaam – vooral met betrekking tot onze spijsvertering. Door langer in de maag te blijven, zorgen voedingsvezels voor een vroegere en langere verzadiging. Voedingsvezels dienen ook als stabilisator van de bloedsuikerspiegel, omdat ze de afbraak van koolhydraten vertragen.

De in water onoplosbare voedingsvezels bevorderen de spijsvertering door hun zwel- en waterbindend vermogen, wat weer zorgt voor een groter volume van de ontlasting. Het grotere volume van de ontlasting veroorzaakt druk tegen de darmwand, wat de darmperistaltiek (= beweging van de voedselbrij door spiercontractie) stimuleert. Dit leidt tot een verkorting van de transittijd van de voedselbrij in de dikke darm en dus tot frequentere ontlasting.
Vooral de in water oplosbare voedingsvezels dienen als “voedsel” voor onze darmbacteriën. Wanneer de bacteriën de voedingsvezels afbreken, worden korte-keten azijnzuren geproduceerd. Een goed evenwicht van deze darmbacteriën is ook een voorwaarde voor een gezonde darmflora.

Kunnen voedingsvezels ook een preventief effect hebben op ziekten?

De DGE (Duitse Vereniging voor Voeding) schrijft hierover het volgende:
“[…] Zo kan het risico van het ontwikkelen van obesitas, hoge bloeddruk, coronaire hartziekten, diabetes mellitus type 2, darmkanker en lipometabole aandoeningen worden verminderd.”
[1]

Voedingsvezels kunnen een cholesterolverlagend effect hebben:

Ons lichaam produceert galzuur, dat nodig is voor de vertering van vetten. Maar er zijn bepaalde voedingsvezels die galzuur met de ontlasting uit het lichaam voeren. Om het organisme weer galzuur te laten produceren, heeft het een bepaalde bouwstof nodig, namelijk cholesterol. Zo haalt ons lichaam cholesterol uit het bloed om nieuw galzuur te kunnen produceren. Daardoor wordt het cholesterolgehalte in het bloed verlaagd.

Vandaag heb je veel geleerd over voedingsvezels en het effect ervan op ons lichaam. De volgende keer vertellen we je welke voedingsmiddelen bijzonder rijk zijn aan voedingsvezels en hoeveel je ervan moet eten. U moet echter al weten dat een overgang van een vezelarm dieet naar een vezelrijk dieet geleidelijk moet gebeuren en dat u voldoende moet drinken.

Na“Voedingsvezels en hun effect op ons lichaam” is hier nog een recept voor
Spelt en sesam pasteitjes >>

Bronnen

https://www.dge-medienservice.de/ballaststoffe.html

https://www.oege.at/index.php/medien-presse/pressemeldungen-aktuell/2226-ballaststoffe-wie-wirken-sie-und-welchen-beitrag-koennen-sie-zur-gesundheitspraevention-leisten

https://www.dge.de/index.php?id=52

http://dr-zerr.gmxhome.de/ballaststoffe.htm

[1] https://www.dge-medienservice.de/ballaststoffe.html

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven