Voedingsstoffengehalte van volkoren en niet-volkoren graanproducten in vergelijking
Iedereen die onze recente bijdragen heeft gevolgd, weet dat wij altijd verwijzen naar de DGE of de ÖGE. Dit zijn respectievelijk de Duitse en de Oostenrijkse Nutrition Societies. Zwitserland heeft ook een SGE, namelijk de Zwitserse Vereniging voor Voeding.
Met de DACH-referentiewaarden voor nutriënteninname geven de DGE, de ÖGE en de SGE de hoeveelheden voor de dagelijkse inname van energie en nutriënten aan als basis voor een volledige voeding. DACH staat voor Duitsland (D), Oostenrijk (A) en Zwitserland (CH).
Wat de SGE aanbeveelt met betrekking tot graanprodukten, hebben wij het volgende ontdekt : Onder de rubriek graanprodukten, aardappelen en peulvruchten kunnen wij – evenals bij de DGE en de ÖGE – lezen dat ook de SGE aanbeveelt de voorkeur te geven aan graanprodukten op basis van volle granen.
Een tabel waarin het gehalte aan voedingsstoffen van verschillende graanproducten wordt vergeleken, levert interessante informatie op, waarop wij nu nader zullen ingaan. De informatie wordt altijd gegeven voor 100 g van het desbetreffende product.
- Volkorenbrood versus witbrood: Het vezelgehalte van volkorenbrood is 6,6 g = 100%. Wit brood bevat slechts 55% hiervan. Terwijl het VK brood 98 mg = 100% magnesium bevat, zit er slechts 14% magnesium in het witte brood. Het vitamine B6-gehalte van witbrood is in vergelijking ook maar 38%.
- Volkoren pasta vs. witte pasta: 11,5 g = 100% voedingsvezels zitten in de volkoren pasta, tegenover 44% in de “witte” pasta. Het gehalte aan magnesium en vitamine B6 is ook meer dan de helft lager in de (witte) pasta dan in de volkoren pasta.
Om ruimte te besparen gaan we hier niet in op alle andere producten die in de vergelijking zijn opgenomen. Als u echter geïnteresseerd bent in hoe het staat met volle rijst vs. witte rijst of havermout vs. krokante muesli, dan kunt u via de bronvermeldingen bij de tabel komen.
Wij hopen dat de vergelijking van de voedingsstoffen in volkoren en niet-volkoren graanproducten opnieuw heeft kunnen aantonen hoe belangrijk volkoren graanproducten zijn.
Bronnen
http://www.sge-ssn.ch/media/Didacta-Vollkorn-D3.pdf
http://www.sge-ssn.ch/die-sge/ueber-uns/
https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/
Tabel: ZWITSERSE VOEDINGSWAARDE-TABEL VOOR CONSUMENTEN, SGE, 2006/NUTRITIEWAARDE-TABEL, SOUCI FACHMANN KRAUT, 2000/PRODUCTINFORMATIE