Voedingsadviezen zonder bronnen en diepgang?

Voedingsadviezen zonder bronnen en diepgang?

Hallo, het is Berti weer – maar deze keer een ontzette Berti. Dus deed ik wat onderzoek op internet en ontdekte dat het wereldwijde web vol staat met voedingsaanbevelingen. Maar weten de auteurs van deze aanbevelingen echt iets over voeding?

Er zijn zoveel beroemdheden van verschillende graden van bekendheid die hun veronderstelde kennis van voeding aan de massa’s meedelen zonder dat ze daar eigenlijk enig degelijk bewijs voor hebben. Zonder bronvermelding geven ze tips over voeding waarmee ze gewichtsverlies en zuivering beloven. Wat ik me afvraag is: leven de beroemdheden echt zoals ze in hun terugkerende “wijsheid” aanbevelen? Voedingsadviezen zonder bronnen en diepgang?

Wat mij stoort is dat de voedingsadviezen vaak geen rekening houden met duurzaamheid, veehouderij, seizoensgebondenheid, productie, enz. Ik, als natuurbewuste, dierenliefhebbende Berti, die ervoor zorgt dat voedsel regionaal en seizoensgebonden is, vind dit niet bepaald geweldig!

Dat te veel alcohol, zoetigheid, cafeïne enz. niet goed is voor het lichaam kunnen we beamen – want zoals Paracelsus zei: de dosis maakt het gif. Maar als A- of B-lijsttrekkers nu bijvoorbeeld aanraden rood vlees op te geven, vraag ik me af: wat eten ze in plaats daarvan? Misschien het kippenvlees van de massabouw? En wat is de kwaliteit van het vlees dat ze eigenlijk eten?

Als ik dan naast de voedingsadviezen recepten tegenkom waarin bijvoorbeeld zomergroenten in de winter verwerkt moeten worden, moet ik naar mijn hoofd grijpen en me afvragen waar de diepere betekenis van dit alles ligt.

Dus wat ik u vandaag wil meegeven is om kritisch te staan tegenover voedingsaanbevelingen en na te gaan of er bronnen worden opgegeven. In mijn dieet zal ik letten op gezondheid, duurzaamheid, seizoensgebondenheid, enz. en goede kennis vergaren uit betrouwbare bronnen.

Tot ziens en een fijne dag,

Uw Berti

Bron

Hudson, Ursula (2019). Gebrek aan diepte. In: Slow Food Magazine, 01/2019, 18

Dat was: Voedingsadviezen zonder bronnen en diepgang?

Hier vindt u meer interessante bijdragen van Berti >>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven