Vitamine K

Misschien weten sommigen van jullie niet zoveel over vitamine K en hoe belangrijk het is voor ons lichaam. Net als vitamine D behoort ook vitamine K tot de vetoplosbare vitaminen. De twee vitaminen D en K zijn ook onderling afhankelijk en vaak kan alleen hun combinatie positieve effecten hebben in ons lichaam.

Vitamine K heeft twee verschillende vormen, vitamine K1 en K2, en is een noodzakelijke regulator voor de bloedstolling en kan zorgen voor een goed evenwicht in het stollingsvermogen van het bloed. Evenzo kan vitamine K, door het activeren van een bepaald eiwit (matrix GLA-eiwit), de verkalking van bloedvaten voorkomen, zowel in de slagaders als in de aderen. Dat blijkt uit recente studies.

In “samenwerking” met vitamine D heeft vitamine K een ondersteunend effect op de calciumstofwisseling en dus op tanden en botten. Enerzijds leidt een tekort aan vitamine K tot een lage botdichtheid en anderzijds neemt het risico op osteoporose toe – zelfs als er voldoende vitamine D beschikbaar is.

Vitamine K1 zit in verschillende voedingsmiddelen, vitamine K2 wordt geproduceerd door micro-organismen, maar zit ook in voedsel. Vitamine K1 komt voor in verschillende groene planten en kruiden, zoals bieslook en peterselie, spinazie, broccoli en bladsla. Vitamine K2 daarentegen zit in kaas, boter en eigeel.

Hier vindt u nog een artikel over vitamine B1 (:

Bron:

Voor hart en bloedvaten en botten. Niet alleen de bloedstolling heeft vitamine K nodig. in: BIOBlick. Tijdschrift voor Voeding en Gezondheid, nummer 1/2017, p. 7 u. 8

Winkelwagen
Scroll naar boven