Van graan tot brood (deel 2)

VAN GRAAN TOT BROOD (DEEL 2)

Erbij zijn van graan tot brood is wat het verschil maakt. Het is een echte, traditionele bakkunst die iedereen kan leren.
De industriële conservering van meel en melk vernietigt het gezonde natuurlijke product. In dit proces sterven niet alleen belangrijke voedingsstoffen, maar ook de enzymen. Volkorenmeel of witmeel, beide worden industrieel geconserveerd en verliezen daardoor hun voedingsstoffen. Om een volkorenmeel als “volkoren” te mogen declareren, wordt de kiem eerst verwijderd, verhit (d.w.z. geïnactiveerd) en vervolgens weer aan het meel toegevoegd Hoe lager het meeltype, hoe meer zemelen (kaf) zijn verwijderd. Een met de hand gezeefd meel komt overeen met een gemiddeld meeltype, afhankelijk van de zeef van een meeltype van 700 tot 1050). Commercieel verkrijgbaar wit meel in meelsoort 405 kan alleen industrieel worden geproduceerd. Hoe lager de typeaanduiding, hoe zwaarder het commerciële meel werd gezeefd.

VOLLE KORN VS. ZEVEN

Egyptische graftekeningen tonen de verwerking van graan, met tot 13 maal zeven na het malen. Deze productiewijze getuigde van welvaart en rijkdom, want de bevolking en de slaven aten volkorenbrood. Maar interessant is dat röntgenfoto’s van mummies laten zien dat de helft van de Egyptenaren, farao’s en prinsessen die in pracht en praal leefden, erg ziek waren. U moet tijdens uw leven aan artritis of aderverkalking hebben geleden. De fijne rijke samenleving van Midden-Europa begon op een gegeven moment ook hun graan te zeven en zo een zoeter en lichter deeg te produceren, maar ze deden daarmee niets goeds voor hun gezondheid.
De onderzoekers Kühnau en Bernasek konden in voederproeven bij dieren vaststellen dat de vruchtbaarheid van ratten in de loop der generaties steeds verslechterde als zij (naast 50 % normaal voedsel) werden gevoed met opgeslagen meel of extractmeel. In de vierde generatie stierven ze zelfs uit. Een hoge vruchtbaarheid werd alleen gehandhaafd door dieren die met vers gemalen meel werden gevoerd. Als de dieren uitsluitend met wit meel werden gevoerd, stierven ze zelfs binnen enkele weken. Het wordt duidelijk dat wit meel zijn vermogen om ons te voeden heeft verloren.

LEVENSDUUR

Zelfs volkorenproducten uit de supermarkt zijn meestal NIET! gemaakt van vers gemalen graan en bevatten meer additieven dan op de verpakking moet worden vermeld. Feit is echter dat de industrie altijd een consistent resultaat moet leveren, maar de natuurproductkorrel kan een dergelijk resultaat niet beloven. Want de perfecte bakeigenschappen van kant-en-klare bakkerijproducten en extractiemeel komen uit de trukendoos van de industrie. Tegelijkertijd vragen wij ons af waarom steeds meer mensen problemen krijgen met en door deze producten. Gluten zijn ook een probleem omdat ze vaak zelfs worden toegevoegd, in de vorm van geïsoleerd“glutenpoeder” (aangegeven als tarwe-eiwit of tarwegluten). Hoe meer gluten, hoe elastischer het deeg en hoe perfecter het bakresultaat. De klant is blij, tenminste in het begin. U zult verbaasd zijn, want een echt volkorenbroodje zal nooit zo groot en tegelijk zo licht zijn als een broodje gemaakt van “verbeterd” extractiemeel. Om elke partij verpakt meel gelijk te houden, worden vaak meelverbeteraars gebruikt die niet hoeven te worden aangegeven, zoals enzymen en ascorbinezuur.

DARM- EN TANDGEZONDHEID

Met het oog op de gezondheid van darmen en tanden begonnen we ons onderzoek met het boek “Healing Caries” van Ramiel Nagel, dat grotendeels gebaseerd is op de bevindingen van Weston Price. studies. Price ontwikkelde een programma om tandbederf te genezen, waarin hij aanraadde zuurdesembrood te maken van vers gemalen volle granen. Ramiel Nagel is het echter niet eens met Prlce over granen. Volgens “recente” bevindingen ziet hij volkorenproducten als een bedreiging voor de darm- en tandgezondheid. Aangezien niet alleen de meeste voedingsstoffen, maar ook de anti-nutriënten in het kaf zitten, raadt hij hele granen af, vooral in geval van cariës, en raadt hij het gebruik van een medium meelsoort aan, d.w.z. het zeven van het graan. “Als Dr. Prlce in zijn tijd over deze kennis had beschikt, zou zijn programma waarschijnlijk nog doeltreffender zijn geweest,” zegt hij in zijn boek. Interessant is dat de Weston Prlce Foundation deze zogenaamd nieuwe kennis niet heeft geschrapt uit haar nog steeds geldende voedingsaanbevelingen. Zo staat er bijvoorbeeld: “Gebruik alleen hele granen, peulvruchten en noten die op de juiste wijze zijn bereid door weken, kiemen en gisten.” Witte meelproducten en witte rijst worden ook afgeraden.

We moeten terug naar de wortels van onze voorouders en niet alleen ons eigen brood bakken, maar ook het graan vers malen.

Volkorenproducten, bereid volgens oud traditioneel vakmanschap, zijn niet alleen origineel maar ook gezond.

Gemalen meel van de volle korrel, zorgvuldig bereid, schaadt de darmen en de vorming van tanden niet. Daarom hebben wij inmiddels besloten (hoewel niet vanaf het begin) om te werken met vers gemalen graan en voornamelijk de hele korrel. Wij geloven dat de weg die ook door de gezonde traditionele volkeren wordt gevolgd, de gezondste en meest beproefde is.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven