Tips voor het bewaren van meel
Tips voor het bewaren van meel
In het artikel van vandaag leest u hoe u uw meel het beste kunt bewaren en of er een verschil is tussen de houdbaarheid van volkoren- en wit meel.
We hebben het verschil tussen volkorenmeel en witte bloem al uitgelegd in vele berichten op onze blog uitgelegd. In een notendop: Met volkorenmeel worden alle belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en secundaire plantaardige stoffen evenals waardevolle vetten, eiwitten en voedingsvezels. Wit meel bestaat alleen uit het endosperm van de graankorrel, dat voornamelijk rijk is aan zetmeel, en dus minder voedingsstoffen bevat dan volkorenmeel.
De houdbaarheid van meel hangt nu af van het vetgehalte. Meel dat vet bevat, d.w.z. volkorenmeel of meel met een hoog gehalte aan volkoren, bederft sneller. Witte bloem daarentegen is zeer lang houdbaar, waarbij de bakeigenschappen na verloop van tijd afnemen.
Om u te helpen uw meel optimaal te bewaren, hebben wij hier enkele tips voor u samengevat:
- Bewaar uw meel op een koele plaats, niet naast de oven of een verwarming. De bloem voelt zich het meest comfortabel bij ongeveer 16 tot 20 graden Celsius.
- Bewaar uw meel op een plaats waar de luchtvochtigheid niet te hoog is U moet meel niet bewaren op plaatsen waar stoom kan ontstaan of waar de lucht vrij vochtig is – bijvoorbeeld in de buurt van de gootsteen en het fornuis.
- Meel kan gemakkelijk geuren aannemen. Bewaar uw meel daarom niet in de buurt van sterk ruikende etenswaren. Voorbeelden van zulke intense geuren zijn koffie, de geur van roosteren, kruiden, knoflook, enz.
- Direct, fel licht is ook niet optimaal voor de bloem. Directe blootstelling aan zonlicht kan leiden tot afbraak van vitamines. Bewaar uw meel daarom in een lichtdichte verpakking, maar bij voorkeur op een donkere plaats.
Kortom: bewaar uw meel op een koele, droge, goed afgesloten en lichtdichte plaats!
Als u nog steeds wilt weten hoe u uw suikerconsumptie kunt verminderen, dan hebben wij het antwoord HIER een blog post voor jou.
Fijne dag, tot ziens!
Bronnen
http://www.mindesthaltbarkeitsdatum.de/haltbarkeit-von-lebensmittel/haltbarkeit-von-mehl/
https://www.baeckerlatein.de/mehl-haltbarkeit/
https://praxistipps.focus.de/haltbarkeit-von-mehl-so-lange-koennen-sie-es-nutzen_97619