Structuur van een korrel
Structuur van een korrel
De graankorrel is rijk aan ingrediënten, waarvan de meeste essentieel zijn voor ons lichaam. Het bevat koolhydraten, eiwitten en vetten – de drie macronutriënten. Bovendien bevatten granen micronutriënten (vitaminen en mineralen) en secundaire plantaardige verbindingen. In het artikel van vandaag leer je welke voedingsstoffen in welk deel van het graan zitten.
In het algemeen bestaat een graan uit
- een kiem (5 %)
- een meellichaam (ongeveer 80 %) en
- de marginale lagen, waaronder de vrucht- en zaadvliezen en de aleuronlaag (15%). [1]
Het endosperm [2]
Het endosperm, dat ook wel het kiemwit wordt genoemd, vormt qua hoeveelheid en gewicht het grootste deel van de korrel. Het bestaat uit zetmeellichamen met daartussen hechtende eiwitten, gescheiden door vezelrijke[3] celwanden. Het gehele endosperm is omgeven door de zogenaamde aleuronlaag. Dit bestaat uit eiwitten en oliën en is rijk aan B-vitaminen en vitamine E. Het endosperm is een energievoorraad die de kiem voedt – vooral bij het ontkiemen.
De graankiem en de marginale lagen
“De kiem en de marginale lagen zijn rijk aan vitaminen en mineralen, ze bevatten vetzuren, waaronder het essentiële linolzuur en alfa-linoleenzuur, en hoogwaardige eiwitten.” [ 4] De marginale lagen beschermen de korrel – maar vooral de kiem. Dit is ook de reden waarom ze zeer rijk zijn aan voedingsvezels.
Wij hebben uitgelegd welke vitamines er in granen zitten
in een andere blogpost
voor u in een andere blogpost. En ook aan de
secundaire plantenverbindingen
vindt u interessante informatie op onze blog. Veel leesplezier!
Bronnen
[1] Rittenau, N. (2019): Vaarwel veganistisch cliché! Wetenschappelijke antwoorden op kritische vragen over veganistische voeding. Mainz: Ventil Verlag UG & Co. KG, blz. 238.
[2] Rittenau, N. (2019): P. 238; Münzing-Ruef, I. (2000): Cursusboek over gezond eten. De keuken als apotheek van de natuur. München: Wilhelm Heyne Verlag, p. 301; Koerber, K., Männle, T., Leitzmann, C. (2004): Vollwert-Ernährung : Konzeption einer zeitgemäßen und nachhaltigen Ernährung. Stuttgart: Haug, p. 244
[3] Wat voedingsvezels zijn en hoe ze in het lichaam werken, kunt u vinden in dit
dit artikel >>
[4] Koerber, K., Männle, T., Leitzmann, C. (2004): S. 244
Figuur: https://www.ble-medienservice.de/frontend/esddownload/index/id/304/on/6207/act/dl(10.03.2020)