Spelt

Spelt is een van de oude graansoorten en is samen met emmer en einkorn een graansoort. Een kaf is een beschermende laag rond het graan. De spelt zelf wordt echter vaak spelt genoemd, juist vanwege dit kafje. Spelt is ook verwant aan zachte tarwe.

In tegenstelling tot tarwe is spelt rijker aan mineralen, wat ook blijkt uit het typenummer van het meel. Het lichtste tarwemeel is type 405, het lichtste speltmeel type 630. Aangezien dit getal het gehalte aan mineralen in het meel aangeeft, kun je zien dat spelt meer mineralen bevat dan tarwe.

Tarwe brengt meer op dan spelt, maar is robuuster en heeft andere voordelen. Bij spelt moet, in tegenstelling tot bij tarwe, ook het kaf worden verwijderd. Deze beschermlaag maakt spelt echter bestand tegen chemische meststoffen. Bovendien beschermt de schil tegen verschillende weersomstandigheden, schimmels en ander ongedierte. Zo is spelt ook een geschikt graan voor de biologische landbouw.

Wist je dat groene spelt eigenlijk spelt is die te vroeg is geoogst? Het graan wordt in een bepaald rijpheidsstadium geoogst en moet nog worden geëest om na te rijpen. Dit geeft de groene spelt een pittigere smaak dan spelt en bovendien is het licht verteerbaar en stimuleert het de stofwisseling.

Welke andere positieve effecten spelt op het lichaam heeft en wat Hildegard von Bingen erover schreef, leer je in een ander artikel.

farro - spelt

Bronnen:

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/dinkel.html

https://www.gesundheit.de/ernaehrung/lebensmittel/getreide/dinkel-ein-gesundes-urkorn

Winkelwagen
Scroll naar boven