Spelt – wat Hildegard von Bingen zegt

Hildegard von Bingen leefde in Duitsland tijdens de Hoge Middeleeuwen en was een benedictijnse non en mystica. Zij schreef een aantal teksten over geneeskunde en religie, die ook nu nog belangrijk zijn, en over muziek en politiek, die in die tijd bijzonder invloedrijk waren. Wat medicinale en genezende werken betreft, vergaarde Hildegard von Bingen haar kennis voornamelijk door ervaringen, van haarzelf en van andere mensen. Ze onderzocht hoe bepaalde voedingsmiddelen lichaam, geest en ziel beïnvloedden. De werken van Hildegard von Bingen zijn ook vandaag nog belangrijk voor een nieuw begrip van het leven, de natuur en het milieu. Bovendien kunnen veel van de medische “resultaten” van Hildegard von Bingen vandaag wetenschappelijk bewezen worden.

Nu over het effect van spelt op het lichaam: spelt is goed voor iedereen, in elke levenssituatie, en heeft een goede tolerantie, zelfs voor mensen die bepaalde intoleranties hebben. Hildegard von Bingen schrijft dat een dieet met alleen spelt niet tot gebreksverschijnselen leidt, omdat in spelt vitale basisstoffen aanwezig zijn. Spelt werkt in op het hele lichaam en helpt bij een goede spijsvertering. Het welzijn wordt ook verhoogd door de consumptie van spelt.

Tegenwoordig vind je in de supermarkt vaak gekruiste vormen van spelt, meestal met tarwe. In de tijd van Hildegard von Bingen zouden er geen gekruiste vormen zijn geweest. De door Hildegard von Bingen beschreven doeltreffendheid van spelt is dus ook enigszins twijfelachtig in vergelijking met de huidige gekruiste vormen van spelt.

En dit is wat Hildegard von Bingen zegt over spelt:

“Spelt is het beste graan, vet en krachtig en lichter verteerbaar dan alle andere granen. Het voorziet degene die het eet van goed vlees en geeft hem goed bloed. Het maakt de ziel van de mens gelukkig en vol vrolijkheid. En hoe het ook wordt bereid en gegeten, als brood of als ander voedsel, het is goed en zoet.

Wil je het algemene artikel over spelt lezen, klik dan hier.

Bronnen:

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/dinkel.html

https://www.gesundheit.de/ernaehrung/lebensmittel/getreide/dinkel-ein-gesundes-urkorn

https://de.wikipedia.org/wiki/Hildegard_von_Bingen

http://hildegardvonbingen.info/gesundheit/gesunde-lebensmittel-2/dinkel-2/

Winkelwagen
Scroll naar boven