Wanneer we denken aan zoetigheden zoals chocolade of gummibeertjes, of aan gebak en taarten, zijn de meesten van ons zich er waarschijnlijk van bewust dat we er slechts met mate van moeten genieten. Als we koolhydraten alleen in de vorm van enkelvoudige, dubbele of enkel vrije suiker opnemen, komt het zeer snel in het bloed terecht en hebben we vervolgens een zeer snelle en zeer hoge stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit geldt overigens niet alleen voor “zoetigheden”, bijvoorbeeld witbrood of cornflakes horen er ook bij.
En nu de bessen. Naast hun waardevolle en belangrijke vitaminen en mineralen brengen bessen met hun secundaire plantaardige stoffen en voedingsvezels een bloedsuikerregulerende werking mee. Ze zijn dus niet alleen op zichzelf heel gezond, maar ze kunnen zelfs de negatieve effecten op de bloedsuikerspiegel verminderen van het eten van snoep of witmeelproducten op hetzelfde moment.
Er zijn twee belangrijke studies[1] in dit verband, waarvan wij er één[2] nader willen toelichten: Twee groepen werden bestudeerd. Groep A kreeg een puree bestaande uit 150 g bessen en 35 g toegevoegde suiker. Groep B kreeg ook 35 g toegevoegde suiker en de hoeveelheid glucose en fructose die normaal in de bessen zit. Beide groepen consumeerden precies dezelfde soort en hoeveelheid suiker. Toen de bloedsuikerspiegel van de proefpersonen na een half uur werd gemeten, was die van groep A (bessen en suiker) beduidend lager dan die van groep B (alleen suiker). Na 1,5 uur daalde de bloedglucosespiegel van groep B (alleen suiker) zelfs tot onder de basislijnwaarde gemeten vóór de suikerconsumptie. Groep B was dus hypoglykemisch. De bloedglucosespiegel van groep A daarentegen daalde gedurende de gehele studie nooit onder de basislijn.
Dit betekent dat, hoewel beide groepen dezelfde hoeveelheid suiker hadden geconsumeerd, de bloedsuikerspiegel van groep A (bessen en suiker) niet zo hoog steeg en niet zo scherp en snel daalde als die van de groep met alleen suiker.
Dus wat we concluderen is dat we snoep moeten combineren met bessen. Als we voortaan een handvol bosbessen eten bij elk stukje chocolade dat we eten, kan dat niet alleen lekker zijn, maar ook een gunstig effect hebben op onze gezondheid.
En als je nog meer wilt weten over de stijging van de bloedsuikerspiegel en wat het “tweede-maaltijd-effect” is, dan hebben we de
het juiste artikel voor jou >>
Meer over de
Voedingsvezels >>
Meer over de
secundaire plantenverbindingen >>
Bronnen
Rittenau, N. (2019): Vaarwel veganistisch cliché! Wetenschappelijke antwoorden op kritische vragen over veganistische voeding. Mainz: Ventil Verlag UG & Co. KG, blz. 306-309.
https://getreidemuehle.com/was-ist-der-second-meal-effekt/
[1] Törrönen, R., Kolehmainen, M., Sarkkinen, E., Mykkänen, H. & Niskanen, L. (2012): Postprandiale glucose-, insuline- en vrije vetzuurrespons op sucrose geconsumeerd met zwarte bessen en lingonbessen bij gezonde vrouwen. Am J Clin Nutr, 96(3), 527-533.
[2] Törrönen, R., Sarkkinen, E., Niskanen, T. Tapola, N., Kilpi, K. & Niskanen, L. (2012): Postprandiale glucose, insuline en glucagon-like peptide 1 reacties op sucrose ingenomen met bessen bij gezonde proefpersonen. Br J Nutr, 107(10), 1445-1451