Siliconen bakvormen: Er komen zoveel schadelijke stoffen in de gebakken goederen tijdens het bakken

Siliconen bakvormen: Er komen zoveel schadelijke stoffen in de gebakken goederen tijdens het bakken

Het deeg plakt niet, ze zijn bestand tegen hoge temperaturen en gemakkelijk op te bergen in het keukenkastje: Siliconen bakvormen hebben duidelijk voordelen. Het is echter ook een feit dat schadelijke stoffen zoals siloxanen, weekmakers of antioxidanten uit het silicone kunnen oplossen, vooral bij hoge temperaturen. “Deze schadelijke stoffen kunnen vervolgens in de gebakken producten terechtkomen en zo met het voedsel in het lichaam worden opgenomen”, aldus het VKI, dat voor het decembernummer van het tijdschrift “Konsument” in het kader van een internationale test in totaal 44 siliconenvormen heeft getest die in de negen deelnemende landen in winkels of onlineverkopers verkrijgbaar zijn.
heeft ze aan een test onderworpen. In het bijzonder werden producten onderzocht die een groter contactoppervlak met het voedsel hebben. 22 van de producten waren ten tijde van de test ook in Oostenrijk verkrijgbaar.

Geen enkel product was “schoon

Het resultaat: alle bakblikken laten tijdens het bakken stoffen los. “Hoewel geen van de producten een onmiddellijk gezondheidsrisico inhoudt, mogen ze niet bepaald dagelijks worden gebruikt”, aldus de testers. Zes producten trokken de aandacht van de testers op een bijzonder negatieve manier, omdat een bijzonder hoge concentratie verontreinigende stoffen van deze producten in de gebakken producten kan terechtkomen. De twee producten van Amazon Basics en ionEgg overschreden zelfs de wettelijk voorgeschreven limieten. “Aangezien met name bij vette levensmiddelen grotere hoeveelheden schadelijke stoffen uit de schimmels vrijkomen, moet u niet alle zes genoemde producten gebruiken voor bijzonder vette degen”, leggen de testers uit. Dus je kunt beter je handen thuis houden:

 • AliExpress “Mini Muffin Cup 24” en “Silicone Donut Mould”.
 • Amazon Basics Herbruikbare Silicone Bakvormpjes, Set van 24
 • ionEgg Silicone Bakvorm, Ronde Silicone Vorm voor Cupcakes en Muffins
 • Tupperware U 39 Easyplus Tupcakes
 • Wish.com Silicone Vorm voor Chocoladecake, 6 gaten

Zes aanbevolen producten

De producten van

 • Ikea,
 • Silikomart (2 modellen),
 • Tefal,
 • Mastrad
 • en homEdge.

Uit deze bakvormen lekten slechts zeer kleine hoeveelheden siliconenverbindingen. Niettemin moeten bij het gebruik ervan enkele basisregels in acht worden genomen:
De aangegeven maximumtemperatuur – meestal direct op het bakblik – mag tijdens het bakken nooit worden overschreden. Soms staan er ook belangrijke waarschuwingen op de verpakking, dus het is raadzaam de verpakking te bekijken voordat u zich ervan ontdoet.
kijk eens goed. Verder geldt:

 • Plaats de schotel altijd in een voorverwarmde oven,
 • plaats altijd minstens vijf centimeter van de wanden of de bovenkant van de oven,
 • verwarm nooit op een directe vlam/warmtebron (kookplaten enz.).
 • Bij het verwijderen van het baksel of bij het reinigen van de
  Gebruik geen messen of andere scherpe voorwerpen in de mal,
 • kies voor gerechten met een hoog vetgehalte een lagere temperatuur en blijf altijd iets onder de aangegeven maximumtemperatuur.

De geur verraadt al veel

Het VKI adviseert siliconen bakvormen in de stationaire handel te kopen en niet op internet. “Pas als je de goederen in de winkel voor je hebt, kun je controleren of het product stabiel is en of er geen onaangename geuren vrijkomen. Deze kenmerken wijzen erop dat de siliconen zorgvuldig zijn verwerkt en dat er bij het gebruik minder problematische stoffen vrijkomen.”

Bron: Kleine Zeitung

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven