Vandaag willen we u kennis laten maken met een traditioneel Indiaas gerecht. Het is de roti, ook wel chapati genoemd, een plat brood gemaakt van gerst-, gierst- en volkorenmeel. In India is roti of chapati een van de basisvoedingsmiddelen en beroemd om zijn luchtige textuur en vullend effect.
Het brood past perfect bij andere Indiase gerechten zoals curry’s of de beroemde dhal (linzenstoofpot).
Het wordt traditioneel gemaakt, heel eenvoudig van een paar ingrediënten. Omdat het volkorenmeel is, bevat de roti of chapati ook veel vezels en belangrijke mineralen. Het volkorenmeel, gerst en gierst zijn het best vers gemalen met een van onze Salzburgse graanmolens (bijv. MT12). Ons recept bevat geen dierlijke producten en is dus veganistisch.
Ingrediënten:
250 g volkoren chapatimeel (een mengsel van gerst-, gierst- en volkoren tarwemeel, vers gemalen met de graanmolen van Salzburg)
120 ml water
1 el olie
½ theelepel zout gestrooid
evt. Kruiden/specerijen (tijm, oregano, kurkuma…)
Meel om uit te rollen
Voorbereiding:
Meng eerst beetje bij beetje het bloemmengsel met het water, het zout, de olie en de kruiden en specerijen. Kneed het mengsel vervolgens met de hand tot een glad deeg. Laat het verkregen chapatideeg vervolgens ongeveer 1 uur op kamertemperatuur rusten.
Wanneer het deeg klaar is met rusten, vorm dan balletjes ter grootte van een pingpongbal. Rol vervolgens de balletjes uit tot de pannenkoek ongeveer 15 cm in doorsnee is. Om het uitrollen te vergemakkelijken, raden wij aan een beetje bloem aan het keukenoppervlak toe te voegen.
Bak de deeglapjes in een hete pan (ijzeren pannen zijn het beste) ongeveer 1-2 minuten aan elke kant. Wanneer zich belletjes in het deeg vormen, het brood omdraaien en aandrukken om een gelijkmatige vorm te krijgen.
Smeer na het bakken wat olie op de roti of chapati en houd deze warm. De roti/chapati wordt warm geserveerd en het liefst met een dhal, curry of spread.
P.S. Een fris, zomers gerecht nodig voor warme dagen? Klik hier voor het recept voor een oergraansalade.
P.P.S Klik hier voor meer informatie over de oude graansoort emmer.