Rijst behoort net als tarwe, rogge, spelt, enz. tot de granen en is een van de belangrijkste basisvoedingsmiddelen op aarde. Oorspronkelijk komt rijst uit China, maar tegenwoordig wordt het niet alleen daar verbouwd, maar ook voornamelijk in India en andere landen in Zuidoost-Azië. Rijst is ook vaak het basisvoedsel in deze landen: per persoon wordt daar jaarlijks 90 tot 150 kilo rijst gegeten. Ter vergelijking: de consumptie per hoofd van de bevolking in Oostenrijk bedroeg in 2015/16 nog geen 5 kilo. Verder is er ook Afrikaanse rijst, maar die brengt veel minder op dan de rijst die in Azië wordt verbouwd.
Vergeleken met chips, pasta of brood is rijst een zeer caloriearm bijgerecht. Er zij evenwel op gewezen dat de caloriewaarden kunnen variëren naar gelang van de rijstsoort. Zo wordt bij de duizenden rijstsoorten een onderscheid gemaakt tussen 19 soorten rijst. Ruwweg wordt hij echter onderverdeeld in langkorrelige, rondkorrelige en halflangkorrelige rijst.
Natuurlijke rijst bijvoorbeeld wordt na de oogst gedorst, gedroogd en gepeld. Deze rijst blijft echter ongepeld en behoudt dus de zogenaamde zilverhuid die de rijstkorrel omhult en waarin de meeste belangrijke mineralen en vitaminen zitten. De termen bruine rijst of volkorenrijst verwijzen ook naar bruine rijst.
Aan de andere kant, als je de witte rijst maalt, verliest het de zilveren huid en de kiem. In tegenstelling tot bruine rijst is witte rijst dus minder vitale stoffen, maar wel langer houdbaar.
De zogenaamde parboiled rijst is wit, gepeld en gepolijst. Dit komt omdat ruwe rijst, die na de oogst slechts gedorst en gedroogd wordt, door een kookproces tot parboiled rijst wordt verwerkt. Tijdens dit kookproces komen in water oplosbare ingrediënten in het binnenste van het endosperm terecht. In dit geval wordt de zilverhuid van de parboiled rijst verwijderd, maar een deel van de vitale stoffen blijft achter. Parboiled rijst kan dus gezonder zijn dan witte rijst, maar is niet zo rijk aan belangrijke stoffen als bruine rijst.
In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) heeft rijst ook een helende werking. Rijstkorrels helpen de bloeddruk te verlagen en stimuleren de spijsvertering, en ze hebben ook een vochtafdrijvend effect.
En natuurlijk kun je ook meel maken van rijst, wat heel gemakkelijk kan met een van onze Salzburgse graanmolens. Met de MAX Speciaaldie zowel grote als kleine, harde korrels maalt, is het heel gemakkelijk om zeer fijn, vers rijstmeel te malen. Deze molen is bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor mensen met coeliakie.
Hier kunt u de MAX Special bekijken.
En als u geïnteresseerd bent in wat coeliakie is of er meer over wilt weten, klik dan hier: Coeliakie.
Bronnen
https://www.getreide.org/reis.html
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/reis.html
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/287774/umfrage/pro-kopf-konsum-von-reis-in-oesterreich/