Rijst en zijn bijdrage aan de gezondheid

Vorige week heb je al veel geleerd over de rijst lezen. Bijvoorbeeld wat het verschil is tussen natuurlijke, witte of parboiled rijst. U hebt ook geleerd dat in Oostenrijk de jaarlijkse consumptie van rijst per hoofd van de bevolking nog geen 5 kilo bedraagt, terwijl in Aziatische landen, waar rijst een van de belangrijkste basisvoedingsmiddelen is, tot 150 (!) kilo per hoofd van de bevolking per jaar wordt gegeten.

Maar vandaag willen we nader bekijken wat rijst bijdraagt aan de gezondheid en welke vitamines het bevat.

Zoals kort vermeld in het vorige artikel, heeft rijst een helende werking in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). De rijstkorrels helpen de spijsvertering op gang. Er zit ook een bepaald kaliumgehalte in rijst, dat de bloeddruk regelt en een uitdrogend effect heeft op het lichaam. Ook de andere bestanddelen van de rijstplant kunnen worden gebruikt voor medicinale en genezende doeleinden. De wortels hebben een antitranspirerende werking. Rijstscheuten daarentegen stimuleren de eetlust en versterken de maag. Zelfs in de cosmetica worden de gedroogde bloemen gebruikt als ingrediënten in bepaalde producten en tandpasta’s.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde hebben de rijstdoppen een helende werking bij geelzucht en hebben de stengels van de rijstplant een helende werking bij galblaas. Als men een thee maakt van rijststro, zou deze nuttig zijn bij reumatische klachten.

Rijst bevat ook een hoog gehalte aan B-vitaminen, maar deze vitaminen zitten vooral in de hele rijstkorrel. Vitamine B1 zou bijvoorbeeld goed zijn voor de zenuwen, terwijl vitamine B3 het concentratievermogen vergroot. Vitamine B5 speelt een rol bij het bevorderen van wondgenezing en vitamine B6 is belangrijk voor het aminozuurmetabolisme.

Rijst bevat ook verschillende mineralen. Het reeds genoemde kalium regelt de bloeddruk. Magnesium is belangrijk voor hart en spieren, en fosfor speelt een rol bij de botstofwisseling. IJzer zit ook in de rijstkorrels en dit is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof. Tenslotte vindt koper zijn taak in het zenuwstelsel.

Ja, het is echt verbazingwekkend welke belangrijke ingrediënten de rijstkorrel bevat en waarvoor andere delen van de rijstplant kunnen worden gebruikt.

En als u nog wat algemene informatie en interessante feiten over rijst wilt, kijk dan eens op onze blog. Hier vindt u ons laatste artikel over rijst.

Fijne dag!

PS. En als u kennis wilt maken met een van onze Salzburgse graanmolens die het fijnste rijstmeel maalt, kijk dan eens naar de MAX Spezial.

Bronnen

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/reis.html

https://www.reishunger.de/wissen/article/81/reis-ist-gesund#gut-fuer-koerper-und-geist

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven