Het is gemakkelijk te veronderstellen dat (brood)bakken niet alleen een kunst op zich is, maar dat er ook een wetenschap achter zit. Gelukkig zijn er bakkers met jarenlange ervaring die ons tips en trucs geven. In het artikel van vandaag wijden we ons daarom aan de techniek van het zogenaamde “strekken en vouwen”.
Strek en vouw het deeg. Wat gebeurt er?
Het herhaaldelijk uitrekken en vouwen van deeg* geeft het meer structuur en stevigheid. Bovendien “kneedt” het strekken en vouwen de gassen die tijdens het rijzen ontstaan, waardoor het deeg nog meer kan rijzen.
Strek en vouw het deeg – zo werkt het!
Voor middelzachte tot zachte degen is het raadzaam het deeg met vochtige handen uit te rekken en te vouwen in een niet te brede kom. Neem daartoe het deeg aan de achterkant, rek het nog steeds uit en vouw het naar u toe op het resterende deeg. Verwerk dan de andere kant op dezelfde manier.
Gebruik voor zacht tot zeer zacht deeg een spatel. Til en rek het deeg in een kom aan één kant uit met de deegspatel en vouw naar het midden van de kom. Draai de kom nu telkens een paar graden en herhaal het proces.
Probeer in het beste geval de verschillende methoden uit met uw degen en zoek uit wat voor u het beste werkt. Wij wensen u veel succes!
Als u nu wilt weten uit welke delen een brood is opgebouwd, kunt u daar meer over te weten komen HIER is precies de juiste plaats >>
*We gaan uit van een gistdeeg na rijzen, dus nadat het heeft gerust of gerezen.
Bronnen
Baker’s Latin – Lutz Geißler. 2022. Strekken en vouwen. https://www.baeckerlatein.de/dehnen-und-falten/ (bekeken op 19 juni 2022)
Broodgenot – nu is het tijd om te bakken – Bastian Esser.2022. Rek het deeg uit en vouw het op. https://brotgenuss.jimdo.com/anleitungen/teig-dehnen-und-falten/ (geraadpleegd op 19 juni 2022)