Quinoa – een glutenvrij pseudograan

Quinoa is, net als amarant, geen conventioneel graan. Het behoort tot de familie van de vossenstaarten en is een pseudograan. Amarant en quinoa hebben verschillende identieke eigenschappen. Aangezien de twee pseudograanproducten geen gluten bevatten, zijn ze glutenvrij en worden ze zeer goed verdragen door mensen met coeliakie.

Quinoa pseudograan

Quinoa wordt voornamelijk in Zuid-Amerika verbouwd. De plant is robuust en stelt weinig eisen aan de teelt, waardoor hij geen kunstmest en dergelijke nodig heeft. Het pseudograan kan zelfs op zeer grote hoogte groeien, zoals in de Andes. Enkele duizenden jaren geleden verbouwden de Inca’s in Zuid-Amerika al quinoa, dat een belangrijk basisvoedsel was.

Quinoa is ook erg “in” vandaag. Het pseudograan wordt niet alleen goed verdragen, het kan ook vrij gemakkelijk worden gebruikt zoals andere conventionele granen. Verhoudingsgewijs heeft quinoa echter een hoger eiwitgehalte. Het plantaardige eiwit in quinoa is ook zeer geschikt voor mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, maar natuurlijk niet uitsluitend. Het pseudograan bevat ook essentiële vitaminen en mineralen.

In gebruik kan quinoa graan worden gekookt en opgediend als bijgerecht of salade. Quinoa kan ook worden gepoft en toegevoegd aan muesli, salades of cakebeslag. Het is belangrijk dat quinoa, ongeacht hoe het wordt gebruikt, eerst grondig wordt gewassen.

Natuurlijk kan quinoa ook gemalen worden. Quinoameel smaakt hartig en nootachtig en is goed voor het bakken van brood. De bloem is ook goed voor het indikken van sauzen.

Voordat u quinoa maalt met een van onze Salzburg graanmolens, moet u het volgende in acht nemen: Was en droog eerst de quinoakorrel. Het beste is om het ongeveer 10 minuten in de oven te zetten op 180°C.

Welke Salzburgse graanmolens zijn nu geschikt voor het malen van quinoa? Wij bevelen onze Max Spezial, MT 5, MT 12, MT 18 en MT 18 D aan. Wilt u in het algemeen weten welke molen geschikt is voor welk graan, dan hebben wij de molenvergelijking voor jou.

Fijne dag! En misschien heb je wat nieuwe informatie opgepikt over quinoa pseudo-granen.

P.S. En als je iets wilt leren over het pseudo-graan amarant, dan ben je hier aan het juiste adres.

Bronnen

https://de.wikipedia.org/wiki/Quinoa

Münzing-Ruef, I. (1999): Kursbuch gesunde Ernährung. De keuken als apotheek van de natuur. München: Zabert Sandmann GmbH, blz. 266.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven