Quinoa – een glutenvrij pseudograan

Quinoa is, net als amarant, geen conventioneel graan. Het behoort tot de familie van de vossenstaarten en is een pseudograan. Amarant en quinoa hebben verschillende identieke eigenschappen. Aangezien de twee pseudograanproducten geen gluten bevatten, zijn ze glutenvrij en worden ze zeer goed verdragen door mensen met coeliakie.

Quinoa pseudograan

Quinoa wordt voornamelijk in Zuid-Amerika verbouwd. De plant is robuust en stelt weinig eisen aan de teelt, waardoor hij geen kunstmest en dergelijke nodig heeft. Het pseudograan kan zelfs op zeer grote hoogte groeien, zoals in de Andes. Enkele duizenden jaren geleden verbouwden de Inca’s in Zuid-Amerika al quinoa, dat een belangrijk basisvoedsel was.

Quinoa is ook erg “in” vandaag. Het pseudograan wordt niet alleen goed verdragen, het kan ook vrij gemakkelijk worden gebruikt zoals andere conventionele granen. Verhoudingsgewijs heeft quinoa echter een hoger eiwitgehalte. Het plantaardige eiwit in quinoa is ook zeer geschikt voor mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, maar natuurlijk niet uitsluitend. Het pseudograan bevat ook essentiële vitaminen en mineralen.

In gebruik kan quinoa graan worden gekookt en opgediend als bijgerecht of salade. Quinoa kan ook worden gepoft en toegevoegd aan muesli, salades of cakebeslag. Het is belangrijk dat quinoa, ongeacht hoe het wordt gebruikt, eerst grondig wordt gewassen.

Natuurlijk kan quinoa ook gemalen worden. Quinoameel smaakt hartig en nootachtig en is goed voor het bakken van brood. De bloem is ook goed voor het indikken van sauzen.

Voordat u quinoa maalt met een van onze Salzburg graanmolens, moet u het volgende in acht nemen: Was en droog eerst de quinoakorrel. Het beste is om het ongeveer 10 minuten in de oven te zetten op 180°C.

Welke Salzburgse graanmolens zijn nu geschikt voor het malen van quinoa? Wij bevelen onze Max Spezial, MT 5, MT 12, MT 18 en MT 18 D aan. Wilt u in het algemeen weten welke molen geschikt is voor welk graan, dan hebben wij de molenvergelijking voor jou.

Fijne dag! En misschien heb je wat nieuwe informatie opgepikt over quinoa pseudo-granen.

P.S. En als je iets wilt leren over het pseudo-graan amarant, dan ben je hier aan het juiste adres.

Bronnen

https://de.wikipedia.org/wiki/Quinoa

Münzing-Ruef, I. (1999): Kursbuch gesunde Ernährung. De keuken als apotheek van de natuur. München: Zabert Sandmann GmbH, blz. 266.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven