Plastic

Plastic is het materiaal van de moderne tijd. Als je om je heen kijkt, zie je dat je omringd bent door plastic: de tandenborstel waarmee je ’s avonds je tanden poetst, het koffiezetapparaat, de mobiele telefoon, de biros, de boodschappentas in de supermarkt en nog veel meer. De gebruiksmogelijkheden van plastic zijn even groot als de lijst van problemen en risico’s die met dit materiaal samenhangen. Synthetische kunststoffen worden verkregen uit ruwe olie, steenkool en aardgas. De meest voorkomende grondstof voor de productie van kunststoffen is ruwe benzine (nafta). Veel chemicaliën die bij de productie van kunststoffen worden gebruikt, zijn uiterst giftig. Omdat de chemicaliën niet stevig in het plastic zitten, kunnen ze na verloop van tijd ontsnappen. Ze komen in het milieu terecht en worden ook door het menselijk lichaam opgenomen. De samenstelling van de kunststoffen is vaak geheim. In veel gevallen kennen producenten van dranken en speelgoed niet de exacte samenstelling van het plastic materiaal dat zij ontvangen.

Hormonaal actieve stoffen hebben bijzonder verstrekkende gevolgen. Het gaat vooral om weekmakers (ftalaten), bisfenol A (BPA), broomhoudende brandvertragers en organische tinverbindingen. Deze chemicaliën kunnen uit het plastic oplossen. Vermijd producten van PVC en PC en producten met een sterke “plastic geur”. Deze kunnen kankerverwekkend zijn en je onvruchtbaar maken. Meer informatie vindt u op www.global2000.at/sites/global/files/G2-PLASTIK-themenbroschuere.pdf.

Onze Salzburg graanmolens hebben geen plastic onderdelen. Met een molen moet je altijd onthouden dat slijpen slijtage veroorzaakt. Uiteindelijk zou je altijd een beetje plastic eten. Bij de Salzburger graanmolens kan je dit niet overkomen 🙂 en oplettende klanten waarderen juist dit detail niet (zie de klantenbeoordelingen op 9.11.15 op www.ausgezeichnet.org).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven