Vorige week hebben we u laten zien hoe gemakkelijk het kan zijn om met bakken te beginnen en hebben we al een aantal nuttige tips voor bak-beginners gepresenteerd. Als u de tips nog niet kent, kunt u ze hier vinden >>
Zodat u ook bij verdere bakpogingen succes heeft, is er vandaag weer een deel met praktische tips voor het bakken van brood:
- Zorg voor een gelijkmatige temperatuur in de keuken. Het zou goed zijn als vloeibare ingrediënten zoals water of karnemelk lauw zijn.
- Goed kneden: Het kneden brengt lucht in het deeg, waardoor het luchtig wordt. De optimale consistentie van een brooddeeg is wanneer het stevig maar elastisch is.
- Houd er rekening mee dat de rust- en rijstijden afwijken van het recept en kunnen variëren afhankelijk van het deeg (gist versus zuurdesem).
- Stoom in de oven kan een gunstig effect hebben op het bakken van volkorenbrood of ander volkorengebak. Zet hiervoor een pan met ¼ liter heet water in de oven tijdens het bakken. Deze kan na ongeveer de helft van de aangegeven baktijd weer worden verwijderd.
- Tiktest: Om te zien of uw brood gebakken is, kunt u op de onderkant van het brood tikken. Als het hol klinkt, is het klaar.
- Als u het brood onmiddellijk na het bakken met een beetje heet water bestrijkt en laat afkoelen, krijgt het een knapperige korst. Dit is niet nodig voor kleine bakkers, flatbreads of knäckebröd, u kunt ze direct opeten.
- Zoveel gist heb je niet nodig voor je gistdeeg. Als je genoeg tijd hebt om je deeg te laten rijzen en als je keuken warm genoeg is, dan kan het gistdeeg bijzonder goed rijzen en heb je er minder gist voor nodig.
We hebben vorige week al verteld waar je als beginnend bakker rekening mee moet houden. Vandaag heb je gezien dat er ook nuttige tips zijn voor het bakken van brood. Als u nu gemotiveerd bent om aan de slag te gaan en uw eigen gebak of taarten te bakken, kijk dan eens naar onze
onze blog
vind je daar geweldige recepten!
Bron
Skibbe, Petra/ Skibbe, Joachim (2006): Bakken volgens Ayurveda. Broodjes en hartigheden. Gezond en individueel. Darmstadt: palaverlag, blz. 39.