Moderne voedingstrends: Convenience food en fast food in de mode?
Het feit dat samenlevingen voortdurend veranderen en zich ontwikkelen is een verschijnsel dat niet kan worden ontkend. Vooral de laatste jaren lijken deze veranderingen van invloed te zijn op de levensstijl en het voedingspatroon, vooral in de westerse landen. Er lijkt steeds minder tijd te worden besteed aan het bereiden van voedsel of er is helemaal geen tijd (meer) voor. Als gevolg daarvan neemt de vraag naar snel en gemakkelijk te bereiden voedsel toe, verandert het voedselaanbod en ontstaan er nieuwe voedseltrends. Twee van deze moderne voedseltrends worden in de volgende twee blogberichten nader toegelicht. Het artikel van vandaag gaat over de trend van gemaksvoedsel. Een ander zal fast food als thema hebben.
Het woord convenience food (ook gemaksvoeding) komt uit het Engels en is samengesteld uit de woorden convenience en food. Dit type voedingstrend is dus “gedeeltelijk of volledig bereide voedingsmiddelen en maaltijdcomponenten, tot en met kant-en-klaarmaaltijden” [1]. Deze zijn bedoeld om het werk voor de consument te vergemakkelijken.
Als we kijken naar de kwaliteit van producten die vanuit voedingsoogpunt als kant-en-klaar voedsel worden beschouwd, kan die sterk variëren. Diepvriesgroenten of -fruit zijn bijvoorbeeld net zo goed voor de gezondheid als hun verse tegenhangers. Hele kant-en-klaarmaaltijden zijn daarentegen van mindere voedingskwaliteit.
Zoals zoveel moderne voedseltrends heeft ook deze zijn voor- en nadelen:
Het grootste pluspunt van gemaksvoedsel is dat het je tijd bespaart. Langdurige voorbereiding en koken worden verkort door kant-en-klare, kant-en-klare of zelfs kant-en-klare producten. Gemaksproducten met een langere houdbaarheid kunnen op elk moment worden geconsumeerd, ongeacht het seizoen (zoals voorbewerkte levensmiddelen in blik of diepvriesproducten). Voor mensen die niet kunnen koken (door ziekte, leeftijd, enz.) bieden kant-en-klare maaltijden de mogelijkheid om toch in hun eigen onderhoud te voorzien.
Aan kant-en-klaarmaaltijden en soortgelijke kant-en-klaarmaaltijden kleven echter ook nadelen. Ze “bevatten vaak een hoog gehalte aan uit voedingsoogpunt ongunstige ingrediënten, zoals keukenzout, suiker, vet en verzadigde vetzuren”. [2] Ze zijn ook vaak duurder in aankoop en ecologisch energie-intensief om te produceren, op te slaan en te bereiden.
Zoals we zien heeft gemaksvoeding zowel voor- als nadelen en wordt zij niet voor niets beschouwd als een van de meest verbreide moderne voedseltrends.
Heeft u vragen of opmerkingen, laat dan gerust een reactie achter. U kunt ons natuurlijk ook een e-mail sturen (naar j.fuschelberger@agrisan.at).
En als u nog steeds wilt weten waarom zoveel brood bij het vuilnis belandt, dan hebben wij precies de juiste
HIER is precies het juiste artikel voor jou >>
Referenties
Elmadfa, Ibrahim & Claus Leitzmann. 2019. menselijke voeding. 6e, herziene en bijgewerkte editie. Stuttgart: Eugen Ulmer, blz. 755-757.
https://www.duden.de/rechtschreibung/Convenience_Food
[1] Elmadfa, Ibrahim & Claus Leitzmann. 2019. Menselijke voeding. 6e, herziene en bijgewerkte editie. Stuttgart: Eugen Ulmer, p. 755
[2] Elmadfa, Ibrahim & Claus Leitzmann. 2019. Menselijke voeding. 6e, herziene en bijgewerkte editie. Stuttgart: Eugen Ulmer, p. 756
Dat was: Moderne voedingstrends (1/2)