Maïs Granen
Maïs
Maïs is een glutenvrij graan en behoort tot de familie van de zoete grassen. Het werd oorspronkelijk naar Europa gebracht door Columbus en voor het eerst gekweekt in Spanje. Tegenwoordig is maïs niet alleen voedsel voor ons mensen, maar wordt het wereldwijd ook gebruikt als voer voor landbouwhuisdieren.
Zoals sommigen van u misschien niet weten, zijn er veel verschillende soorten maïs. In Oostenrijk kennen we vooral onze “Kukuruz”, maar er zijn verschillende soorten maïs, zoals harde maïs, speltmaïs of gepofte maïs. De laatste wordt gebruikt om popcorn te maken. In Italië vind je bijvoorbeeld Marano-maïs, Nostrano di Storo-maïs of tandmaïs.
U wilt vast ook weten wat er in maïs zit en of het gezond is, nietwaar?
Het hoofdbestanddeel van maïs is water. Eiwit, vet en koolhydraten (fructose, glucose en sucrose) zitten ook in dit graan. Omdat de suiker na verloop van tijd wordt omgezet in zetmeel, heeft maïs na de oogst de zoetste smaak. Naast deze ingrediënten is maïs ook rijk aan vitaminen en mineralen. Dit suggereert dan weer dat maïs gezond is. Vooral na de oogst – dus in verse maïs – zijn de belangrijkste mineralen en vitaminen nog aanwezig, die in ingeblikte maïs niet meer in zulke grote hoeveelheden voorkomen. Ingevroren maïs is zelfs rijker aan vitaminen en mineralen dan “maïs uit blik”.
Voor ons mensen is maïs eetbaar in vele vormen en variëteiten. Als de maïs vers van het veld komt, moet hij worden gekookt of gegrild voordat hij wordt gegeten. De zogenaamde polenta, een pap van maïsgriesmeel, is ook een bekend bijgerecht. Een ander voorbeeld is maïsolie, die op haar beurt wordt gemaakt van de korrels van de maïskorrels. U kent vast ook de cornflakes van het ontbijt.
Gepofte maïs wordt gebruikt om de altijd populaire bioscoop snack – popcorn – te maken. De gepofte maïs wordt gegeten in een zoute of zoete versie, maar is dan – mede door de toevoeging van vetten – niet meer zo gezond als een verse maïskolf.
Je kunt natuurlijk ook maïsmeel maken. Maar daarover kun je meer lezen in een ander bericht!
Tot ziens!
Bronnen
https://www.getreidemuehle.com/de/wichtige-informationen-ueber-mais/
https://www.gesundheit.de/ernaehrung/lebensmittel/gemuese/mais-gesunder-genuss
https://www.getreide.org/online/getreidearten/mais
https://de.wikipedia.org/wiki/Mais