Luister naar je eigen lichaam

Zoals de meesten van ons waarschijnlijk wel weten, zijn er tegenwoordig tal van dieetregels en -tips. En dat is in principe een goede zaak. We hebben immers niet voor niets voedingsdeskundigen en dergelijke die met hun onderzoek een belangrijke bijdrage leveren aan ons algemeen welzijn. We zouden bijvoorbeeld niet weten dat bepaalde diëten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid of zelfs kunnen bijdragen tot bepaalde ziekten.

Maar toch, met alle regels en tips over voeding mag men het eigen lichaamsbeeld niet vergeten. Want ons lichaam weet heel goed wat of hoeveel het op een bepaald moment nodig heeft. Daarom worden we allemaal aangemoedigd om het lichaam te vertrouwen en steeds beter aan te voelen of we bijvoorbeeld honger, trek of gewoon dorst hebben. Dus laten we ons afvragen: Wat smaakt mij goed, wat is goed voor mij? Wat is misschien niet goed voor mij? Luister naar je eigen lichaam

Voorbeelden van wanneer het lichaam precies weet wat het nodig heeft en voedingsregels op de achtergrond raken, zijn: Op een warme zomerdag is het verlangen naar vocht bijzonder groot. Iets sappigs en een beetje zoet is precies goed. Ook de dagen en weken na Kerstmis, wanneer je weer meer zin hebt in fruit en groenten en minder in zoetigheid of vet voedsel.

Maar het vertelt ons niet alleen wat ons lichaam wil, maar ook hoeveel. Hoewel onze portiegrootte sterk wordt beïnvloed door externe factoren, weten alleen wijzelf wanneer we echt vol zitten. Het gevoel van verzadiging treedt pas op na ongeveer 15-20 minuten. Dus, als je te snel eet en je overeet, kun je uiteindelijk te veel eten. U kunt dit voorkomen door goed te kauwen en langzaam te eten. We moeten dus stoppen met eten als we vol zitten en onszelf niet dwingen de laatste hap naar binnen te schrokken. Restjes kunnen gewoon in dozen en/of in de koelkast worden bewaard.

Luister naar je eigen lichaam! Laten we vertrouwen op ons lichaamsgevoel en leren eetlust te onderscheiden van honger en van dorst, en te letten op voldoende hoeveelheden. Natuurlijk mogen we voedingstips die al vele jaren en veelvuldig zijn bestudeerd, niet helemaal buiten beschouwing laten. Hiervoor hebben wij de 10 regels van de Duitse Vereniging voor Voeding HIER verbonden.

En ook op de
Blog van de graanmolens van Salzburg
vindt u altijd artikelen over het onderwerp voeding.

Dat was: Luisteren naar je eigen lichaam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven