Lente detox

Uw lichaam ontgiften in de lente

De lente is de perfecte tijd om ons lichaam weer fit te krijgen voor het nieuwe jaar. Onze stofwisseling verandert in deze periode naar een actiever niveau en kan met de juiste middelen worden ondersteund. Met verse plantentincturen kunnen we onze uitscheidingsorganen optimaal stimuleren, versterken en beter laten functioneren.

Met het aanbreken van de lente ontwaakt de natuur uit haar winterslaap en ziet ze eruit alsof ze fris gewassen is. Niet alleen de geliefden voelen zich verkwikt, ook ons lichaam “trekt zich terug”. We hadden een trager metabolisme in de winter, maar in de lente komt het in een versnelling. Hierdoor kunnen meer stofwisselingsproducten worden uitgescheiden, wat als aangenaam neveneffect heeft dat het lichaam fit is voor het actieve jaar.

De organen van het metabolisme

Het menselijk lichaam heeft verschillende functies om alle belangrijke voedingsstoffen op te nemen en al het overbodige af te voeren. Dit wordt de stofwisseling genoemd. Organen als lever, darmen en nieren hebben hier prioriteit, maar ook het lymfestelsel, de huid en de longen dragen bij aan de zuivering. De overvloed aan uitscheidingsroutes is van onschatbare waarde, aangezien aan elke stof een andere route wordt toegewezen. Maar omdat de moderne mens veel te weinig actief is en een extravagante levensstijl leidt, vertragen deze natuurlijke processen. Zij kunnen worden ondersteund door energierijke verse plantentincturen of door vastenkuren.

Tincturen voor de stofwisseling

Om u te helpen een gezond en actief metabolisme te behouden, hebben wij uit de veelheid van verse plantentincturen er zes geselecteerd die wij kort aan u willen voorstellen:

1. elzenboom

De rotte boom is een veel voorkomende struik in Europa die zijn naam dankt aan de vieze geur die zijn schors verspreidt. De verse plantentinctuur van de schors bevordert de spijsvertering en kan worden gebruikt als laxeermiddel. Het stimuleert ook de eliminatie van stofwisselingsproducten, wat helpt bij de zuivering.

2. paardenbloem

De paardenbloem komt niet alleen voor in sla. De tinctuur ervan werkt als een van de krachtigste metabolische activatoren. Het stimuleert de leverfunctie, waardoor vetoplosbare stoffen worden uitgescheiden. Het stimuleert ook de galstroom en bevordert de uitscheiding van in water oplosbare stoffen via de nieren. Het verbindt dus twee centrale metabolische organen en verhoogt hun activiteit.

3. brandnetel

voor blaas en nieren. Brandnetel wordt geacht de stofwisseling te stimuleren, diuretisch (afvoerend) te zijn en de bloedsomloop te bevorderen.
Het is rijk aan flavonoïden en bevat relatief veel mineralen zoals kalium.
Brandnetelthee van bladeren en kruid is dus geschikt als diureticum, bijvoorbeeld om de blaas en urinewegen te spoelen bij ontstekingsziekten.
Brandnetelthee ondersteunt vaak ook de behandeling en preventie van nierstenen.

4. jeneverbessen

Jeneverbes bevordert de spijsvertering en het urineren. Je kunt ook jeneverbes proberen tegen brandend maagzuur. De bessen hebben een ondersteunende werking bij reuma en jichttherapie.
Kauw op de eerste dag van uw voorjaarskuur 3 keer per dag op 1 gedroogde jeneverbes (eventueel uit de supermarkt of apotheek) tot hij licht zoet smaakt en slik hem dan door. Verhoog het aantal bessen met 1 bes 3 keer per dag – tot 15 bessen 3 keer per dag en ga dan weer “achteruit”. Beëindig de kuur op de 30e dag, opnieuw met 3 maal daags 1 bes.

5. kamille

Kamille is een zeer veelzijdige geneeskrachtige plant. De krampstillende, ontstekingsremmende en diuretische werking ondersteunt het spijsverteringskanaal en de nieractiviteit. Het heeft ook een kalmerend effect op het zenuwstelsel, wat leidt tot een gezonde slaap – cruciaal voor de regeneratie van het lichaam.

6. artisjok

De edele groente artisjok is een echte allrounder! De ingrediënten versterken de spijsvertering en het hepatobiliair systeem, hebben een positieve invloed op het vetmetabolisme, beschermen en ontgiften de levercellen, verminderen oxidatieve stress en bevorderen de goede werking van de lever en de galblaas. Hierdoor kunnen in vet oplosbare stoffen en residuen op betrouwbare wijze worden uitgescheiden.

Wat kan nog meer worden gedaan

Drink minstens twee liter stilstaand mineraalwater of kruidenthee per dag om uw lichaam van voldoende vocht te voorzien. Vermijd gekoelde dranken, want die remmen de stofwisseling en maken de zuiveringskuur minder effectief. Een klassieke vastenweek met vruchten- en groentesappen van hoge kwaliteit is geschikt als inleiding op een zuiveringskuur en om de spijsverteringsorganen te ontlasten. Om het effect van de vastenweek te verlengen, wordt aanbevolen om daarna nog twee tot drie weken verse plantentincturen in te nemen.

Een nieuw begin

Laat de winter achter je en bereid je mentaal voor op de lente. Neem meer tijd voor rust en ontspanning. Trakteer uzelf op ontspannende wandelingen of doe aan yoga, meditatie of andere ontspannende oefeningen. Als u wilt, kunt u uw time-out begeleiden met lichte muziek, maar ook genieten van momenten van stilte. Zuiveringskuren bieden een goed kader voor heroriëntatie, of men nu wil stoppen met roken of meer gaat sporten. Profiteer van de positieve effecten van ontgifting en voel je bevrijd en opgetogen om een nieuwe richting in te slaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven