Industrieel geproduceerd brood

Als broden niet door bakkers met de hand worden gebakken, maar in fabrieken in massa worden geproduceerd, dan ligt het voor de hand dat dit met machines veel sneller en ook gestandaardiseerd gaat. Om nu ook de broden bijna “perfect, als met de hand” te produceren, kunnen additieven dit mogelijk maken.

Volgens broodprofessor Hr. Jahreis van de Universiteit van Jena, niet schadelijk voor de gezondheid, maar vaak onnodig.

In zijn interview met “der Welt”(www.welt.de) zegt hij dat wetgevers geen zorgwekkende stoffen zouden toestaan.

Toevoegingen aan de broden zijn bijvoorbeeld weipoeder. Het laat het brood beter smaken en zorgt voor een “onnatuurlijke” bruining van de korst. Moutextract of suikercouleur worden ook gebruikt om witte broden bruin te kleuren zodat ze voor volkorenbrood worden aangezien. Een ander voorbeeld is vitamine C-poeder, dat kan worden gebruikt om het deeg gladder te maken.

De vraag is niet of deze additieven al dan niet schadelijk zijn voor de gezondheid, maar of de consument niet wordt misleid door te geloven dat brood van wit meel waardevol volkorenbrood is.

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen en gezond brood wil dat volledig vrij is van additieven, kan alleen naar een vertrouwde bakker gaan of zelf zijn meel malen met zijn eigen Salzburgse graanmolen en biologische granen en zelf natuurlijk vers brood bakken.

Bronnen:

Die Wahrheit über das Geschäft mit dem gedopten Brot – Wie steht es um unser wichtigstes Nahrungsmittel?

https://www.welt.de/wirtschaft/article149413301/Was-alles-in-unserem-taeglich-Brot-steckt.html

http://eatsmarter.de/ernaehrung/lebensmittelzusatzstoffe/mehlbehandlungsmittel

Winkelwagen
Scroll naar boven