Hoe we molens bouwen
De granieten molensteen
Het hart van de graanmolen is de molensteen.
Uit ervaring en volle overtuiging hebben we in 2016 besloten om onder de naam Salzburger Getreidemühlen uitsluitend molens met in de natuur gewonnen granietenmolenstenen te produceren.
Doorslaggevend voor dit besluit waren de overtuigende eigenschappen
- Extreme levensduur
- Bijna onbreekbaar
- De uitsluitend natuurlijke slijtage – zonder kunstmatige toevoegingen
- De zelfslijpende
- De fijnheid en het bakplezier van het meel
- Geen merkbaar steengruis in het meel
De schurende werking van de molenstenen dringt slechts in zeer kleine hoeveelheden door in het versgemalen meel.
Voor de slijpstenen geldt het volgende:
De grootte van de molensteen is niet bepalend voor de fijnheid van het meel.
Het is echter van groot belang dat de diameter van de molensteen en het toerental van de motor optimaal op elkaar zijn afgestemd. In combinatie met de voor warmte en energie geoptimaliseerde maalgeometrie zorgen deze voor een zachte vermaling van het graan.
De speciale, elastische lagering van de slijpstenen heeft 2 voordelen:
Stillere maalgeluiden en bescherming tegen schade aan de molen door vreemde voorwerpen in het graan.
De granieten slijper:
GRANIET IS GEEN GRANIET! Er zijn honderden soorten graniet, maar slechts enkele hebben zich bewezen als slijpsteen.
Meer dan 40 jaar geleden begonnen we de zoektocht naar “de steen”. Jarenlang hebben we in Oostenrijk, Duitsland en heel Europa gezocht en de voor- en nadelen van de stenen getest om het meest geschikte graniet te vinden voor de Salzburg MT-serie.
Tegenwoordig weten we aan welke eisen de steen moet voldoen op het gebied van hardheid, slijtage, zelfslijpen en vooral slijpgedrag.
Ook kunnen wij, molenbouwers uit Salzburg, met trots beweren dat wij de enigen in Europa zijn met 40 jaar ervaring met granieten molenstenen voor huismolens.
GRANIT, gewonnen in de natuur en zorgvuldig door ons geselecteerd, is volledig natuurlijk – vrij van additieven – puur natuur!
- Graniet wordt gekenmerkt door een hoge slijtvastheid en is harder dan sommige soorten staal.
- Graniet is van nature perfect gebonden (zonder bindmiddel), zelfscherpend en bewezen duurzaam.
- Tot op heden zijn ons geen allergische reacties op de granieten molensteen bekend.
- Wij zijn niet op de hoogte van enige breuk of afbrokkeling van steendeeltjes (door het slijpen van steendeeltjes die in de korrel kunnen zitten) – daarom geven wij graag 24 jaar garantie op onze natuurstenen.
- Een granieten molensteen beschermt dus uw tanden, ook merkt u geen onaangenaam, knisperend steengruis in uw meel.
- Wij garanderen dat wij de granieten molenstenen binnen 12 jaar gratis opnieuw zullen slijpen, mocht dat nodig zijn. Op die manier tonen wij de optimale zelfslijping van de stenen aan.
Onze granieten stenen, elk paar op zich, zijn zorgvuldig en tijdrovend op elkaar afgestemd en met de hand bewerkt.
Elk paar stenen is uniek!
De ingebouwde granieten molenstenen bewijzen een extreme duurzaamheid: na vaak tientallen jaren gebruik kunnen granieten molenstenen door ons opnieuw worden bewerkt en worden dan weer als zo goed als nieuw beschouwd.
Granieten slijpstenen zijn natuurlijk milieuvriendelijk!
De roestvrijstalen draad
van de graanmolens MT 5 ED, MT 12 en MT 18
-
De roestvrijstalen draad vormt samen met de maalstenen het belangrijkste onderdeel van de molen.
- Gegarandeerd het beste meel voor decennia
- Geen enkel graan is zo hard als staal, of het nu kamut, maïs of kikkererwten zijn.
- Garandeert geen verandering in de fijnheid van het meel tijdens het malen
Niet alleen de stenen zijn belangrijk voor de fijnheid van uw meel, maar ook het instelsysteem.
De stenen malen fijn of grof meel in direct samenspel met de afstelling – precies zoals u dat wenst. Dit is meestal het geval wanneer de molen wordt gekocht, maar hij zou na tientallen jaren nog steeds perfect moeten functioneren.
Of je nu aan een stelwiel of een trechter draait of een schuifknop bedient, je verandert altijd de afstand tussen de stenen.
Als het verstelsysteem niet precies werkt, liggen de stenen niet precies vlak (d.w.z. ze liggen niet precies evenwijdig aan elkaar). Dan kunnen de stenen het fijnste meel niet malen en wordt het grove gehalte van het meel sterk verhoogd.
Maar hoe vaak hoor je niet: Mijn molen is pas 10 jaar oud (het probleem kan zich vroeg of laat voordoen) en maalt niet meer fijn! In dit geval ligt de schuld meestal bij het verstelsysteem en niet bij de slijpstenen, zoals vaak wordt aangenomen.
Met ons hoogwaardige instelsysteem maalt u van de eerste tot de laatste seconde met dezelfde fijnheid.
Geen controle en correctie!
De roestvrijstalen draad garandeert dat de ingestelde fijnheid niet verandert tijdens het malen.
Om ervoor te zorgen dat u over 20, 30 of 40 jaar nog steeds het fijnste meel kunt malen, moet u bijzondere aandacht besteden aan het verstelsysteem.
In onze pioniersdagen waren de draden van staal. Daarna werd het oppervlak verchroomd of gegalvaniseerd.
Maar elke draad, ongeacht of hij 30, 40 jaar of nog ouder is, werkt vandaag nog net zo als bij de aankoop. Precies. Tot op de millimeter nauwkeurig.
Tegenwoordig zijn onze draden niet meer oppervlaktebehandeld, maar gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal door een Oostenrijkse meester-ambachtsman.
Het gewicht van de draad is 3,60 kg.
Voor een niet-expert, voor de niet-technische huisvrouw, is het moeilijk de waarde van de roestvrije draad in te schatten.
Maar technici, metaalbewerkers enz. kennen de materiaalkosten, de fabricagekosten, de eisen inzake nauwkeurigheid enz. en kunnen de fabricagekosten schatten.
Voor het bedrag dat wij voor deze draden betalen, zou je bijna een complete molen van een bekende fabrikant kunnen krijgen, met 6 jaar garantie.
De vraag rijst echter: Hoe zit het na 6 jaar – en valt slijtage onder de garantie?
Het is een goede raad om bijzondere aandacht te besteden aan de kwaliteit en de gebruikte materialen van het verstelsysteem en de maalkamer.
De buitenkant, het uiterlijk, is niet wat telt – maar zeker het verstelsysteem!
Onze roestvrijstalen schroefdraad werkt al tientallen jaren op de millimeter nauwkeurig, en niet alleen bij het malen van de favoriete granen van een molen, zoals tarwe, rogge of spelt, maar ook bij het malen van kamut, maïs, kikkererwten of bonen.
En dat van de eerste tot de laatste minuut van het malen – tientallen jaren lang!
Het ontwerp
Uw molen moet u plezier geven en altijd een vaste plaats hebben in uw keuken, klaar voor gebruik, als een sieraad.
Wij brengen kleur en verschillende vormen in de keuken met onze molenmodellen. Niet iedereen houdt van vierkant! Wanneer“rond” nodig is, zijn Carina en de MT-serie beschikbaar.
Als u uw molen precies op de kleur van uw keuken (gordijnen, werkblad, enz.) wilt afstemmen, bespreek dan met ons uw kleurvoorkeuren.
…blij met een Salzburg graanmolen die bij uw keuken past.
Maalkamertrechter
In de maalkamer wordt het hout van de graanmolen aan de grootste spanning blootgesteld. Met grote kracht maalt de maalsteen het graan, dat door de draaiende beweging van de steen tegen de buitenkant of bodem van de maalkamer schuurt.
Slijtage van de maalkamer kan in het meel terechtkomen – daarom komt voor ons als materiaal hiervoor alleen massief, onbehandeld en vooral hard hout in aanmerking (met uitzondering van de stenen steun en de maalsteen).
Volgens de laatste inzichten heeft natuurlijk beukenhout een antibacteriële werking – het is ook bekend dat hout een antistatische werking heeft!
antistatisch!
Een houten maalkamer wordt tijdens het malen nauwelijks statisch geladen en geeft dus nauwelijks statische lading door aan het meel.
Veel kunststoffen daarentegen zijn zeer statisch geladen. Een algemeen bekend, zichtbaar en waarneembaar teken bij het ontladen van b.v. kunststoffen is de zogenaamde elektrische schok/vonk.
Bij ons, de Salzburger Getreidemühlen, vindt u nog alle graanmolens met een maalkamer van massief, hard, onbehandeld beukenhout – tegenwoordig bijna een zeldzaamheid!
Bijna alle andere molenproducenten hebben gekozen voor voedselveilig plastic – wij blijven echter trouw aan onze traditie en geven de voorkeur aan hout.
Het reinigen van de maalkamer is niet tijdrovend en slechts van tijd tot tijd nodig. De molen continu gebruiken is het beste wat je kunt doen. Dan nestelen er geen motten of ander ongedierte in uw molen.
Als u de molen langere tijd niet wilt gebruiken, opent u de molen en zuigt u de meelresten uit met de stofzuiger. U kunt de Salzburger Graanmolen het beste open laten staan – bij normale kamertemperatuur.
De grof-fijninstelling
De grof/fijnregeling van de molen is een van de belangrijkste onderdelen voor een permanent fijn maalresultaat.
Grof of fijn meel van biologisch graan, met Agrisan graanmolens Onze kinderlijk eenvoudige, onverwoestbare grof-fijnregeling is met één hand te bedienen.
Meer dan 30 jaar bewezen!
Dankzij een perfecte technische oplossing blijven de molenstenen gedurende de hele levensduur van de molen exact parallel aan elkaar.
Wij gebruiken geen plastic draad zoals tegenwoordig gebruikelijk is, maar veranderen alleen de maalfijnheid door de onderste molensteen omhoog en omlaag te brengen.
Ons verfijnde, slijtageonafhankelijke, functionerende verstelsysteem werd overgenomen uit de koppelingsconstructie van voertuigen en is de logische garantie voor fijn meel, ook na tientallen jaren!Elkefijnheidsgraad met een is traploos met de hand instelbaar – ook tijdens het malen.
Waarom huishoudelijk hout in plaats van plastic?
Hout maakt deel uit van de menselijke geschiedenis en is een levend, organisch materiaal.
Echt hout is de natuur en vervult het verlangen naar het authentieke in een kunstmatige wereld.
Iedereen die een natuurlijke houten keuken bezit, weet de voordelen van hout te waarderen. Voedsel blijft langer vers in het massief houten karkas, brood gaat niet schimmelen, enz.
Recente studies hebben zelfs aangetoond dat de natuurlijke stof bacterieremmende eigenschappen heeft.
Kiemen kunnen niet groeien op natuurlijke houten oppervlakken.
Door zijn cellulaire aard, met een bijna onvoorstelbaar groot oppervlak, heeft hout een sterk hygroscopisch effect. De resulterende uitdroging creëert een vijandige atmosfeer voor bacteriën en leidt tot hun dood.
Het onderwerp “Hout en hygiëne” is al enkele jaren een onderzoeksgebied van het Instituut voor Houtonderzoek van de Universiteit voor Natuurlijke Hulpbronnen en Toegepaste Levenswetenschappen in Wenen.
Verdere bronnen over het onderwerp HOUT EN HYGIËNE:
Antibacteriële werking van hout bewezen
Dr. Alexandra Makulla Persdienst
Federaal Centrum voor Biologisch Onderzoek voor Land- en Bosbouw
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat hout effectief bacteriën doodt
holzvomfach.de – Expertise
wilms.com – Hout & Hygiëne