Hoe herken je biologisch voedsel?

Hoe herken je biologisch voedsel?

Hoe herken je biologisch voedsel?

Om er echt zeker van te zijn dat een voedingsmiddel biologisch is, moeten er bepaalde etiketten op staan. Vaak misleiden etiketten als “van milieuvriendelijke landbouw”, “rechtstreeks van de boer” of “van blije kippen” ons. Dit alles heeft niets te maken met de etikettering van echt biologisch voedsel.

Er zijn drie verplichte aanduidingen die een biologisch product moet hebben: het EU-logo voor biologische producten, het codenummer van het controleorgaan voor biologische producten en de oorsprong van de verwerkte ingrediënten van agrarische oorsprong. Naast de verplichte biologische keurmerken kunnen ook andere biologische logo’s op de verpakking staan (bijvoorbeeld het AMA-keurmerk of de Bio-Austria-garantie).

Het codenummer van de biologische controleorganisatie zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien: AT-BIO-302. AT staat voor Oostenrijk, het land waar de inspectie is uitgevoerd. BIO staat voor de verwijzing naar biologische teelt. Het driecijferige nummer kan worden gebruikt om de respectieve controle-instantie te identificeren.

Als een levensmiddel het EU-logo voor biologische producten mag voeren, betekent dit dat het voldoet aan de eisen van de EU-verordeningen inzake biologische producten. Deze voorschriften omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het volgende:

  • 95% van de ingrediënten waren van biologische landbouw afkomstig.
  • Het product bevat geen of is niet geproduceerd met genetisch gemodificeerde organismen.
  • De naleving van de voorschriften wordt ten minste eenmaal per jaar gecontroleerd door een onafhankelijke controle-instantie.

De benamingen “biologisch”, “ecologisch”, “bio-” of “öko-” zijn beperkt tot juist deze gecontroleerde biologische levensmiddelen. Hoe herken je biologisch voedsel?

Hoe herken je biologisch voedsel? Zoals u ziet, zijn er duidelijke regels voor de etikettering van biologisch voedsel. Nu kunt u zelf op zoek gaan naar de labels en misschien is uw volgende aankoop wel spannender dan u dacht …

En voor ons – d.w.z. de Salzburg Grain Mills – is de biologische kwaliteit van het voedsel natuurlijk ook een zeer grote zorg. Zodat u kunt werken met uw
Salzburgse meelfabriek
om fijn en vers meel te malen, bieden wij
biologisch graan
voor jou. Onze partner hiervoor is een kleine molen in de buurt van Salzburg. Het graan komt uit Oostenrijk, is GGO-vrij en afkomstig uit de biologische landbouw. Maar kijk zelf maar >>

We hopen dat je vandaag weer iets nieuws hebt geleerd!

Wij wensen u een mooie herfstdag!

Bron

https://www.verbrauchergesundheit.gv.at/lebensmittel/bio/bio_kennzeichnung.html

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven