Hoe “echte” volkorenproducten te herkennen

Als u zich bezighoudt met het onderwerp voeding en/of onze
blogberichten
dan kent u waarschijnlijk de voordelen van volle granen en producten op basis van volkorenmeel. In vergelijking met witmeelproducten bevatten deze een een veel hoger gehalte aan vitaminen, mineralen, secundaire plantaardige bestanddelen en voedingsvezels. Deze laatste spelen een belangrijke rol in het artikel van vandaag. Het aandeel voedingsvezels in een graanproduct geeft namelijk aan of het om een volkorenproduct gaat of niet.* Laat u bij het kopen van gezonde graanproducten dus niet afschrikken door etiketten als “meergranen”, “gemalen” of “100% tarwe”. Hoe

De Amerikaanse huisarts Dr. Michael Greger beveelt de“vijf-op-een-regel” aan om “echte” volkorenproducten te herkennen. Hier moet u niet alleen letten op de ingrediëntenlijst, maar ook op de voedingsinformatie op de verpakking. De regel wordt gebruikt om na te gaan of de verhouding tussen koolhydraten in grammen en vezels in grammen vijf of minder is.

Om de “vijf-op-een-regel” beter te illustreren, hebben wij twee voorbeelden voor u: Laten we aannemen dat een snee brood uit de winkel 30 g koolhydraten en 3 g vezels bevat. Als we nu dertig delen door drie, krijgen we tien. De verhouding is dus tien (koolhydraten) tegen één (vezels). Maar aangezien de regel zegt dat we een verhouding van vijf op één (of zelfs minder) willen, zou het niet raadzaam zijn dit brood te kopen. Een volkorenbrood dat 16 g koolhydraten en 4 g vezels per portie bevat, is een brood dat je gerust kunt kopen met een verhouding van vier op één.

Zoals u ziet is het niet zo moeilijk om “echte” volkorenproducten te herkennen. Als u meer wilt weten over het herkennen van volkorenproducten, hebben we HIER een ander artikel voor u. >>

*We gaan hier uit van gekochte volkorenproducten. Want als je je eigen meel maalt met een
Salzburgse graanmolen
en hele biologische granen gebruikt, dan hoef je je niet af te vragen of het om “echte” volkorenproducten gaat.

Referenties

Greger, Michael M.D. (met Gene Stone) (2016): Hoe niet te sterven. Ontdek voedingsmiddelen die het leven verlengen en waarvan bewezen is dat ze ziekten voorkomen en genezen. New York: Flatiron Books, blz. 344-345.

https://nutritionfacts.org/

Dat was: Hoe herken je “echte” volkorenproducten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven