Het wassen van planten en hun helende werking

Het wassen van planten en hun helende werking

In de natuur groeien veel planten die gebruikt kunnen worden om wasmiddel te maken. Deze omvatten paardenkastanjes, zeepkruid en, zou je het niet weten, gifsumak. Deze planten bevatten natuurlijke zeepstoffen die kunnen worden verwerkt tot biologische reinigingsmiddelen, natuurlijke detergenten en schoonmaak- en vaatwasproducten. Het probleem met onze huidige wasmiddelen is de chemie! In ons afvalwater is 40% van de verontreinigende stoffen afkomstig van detergenten en schoonmaakmiddelen. De chemicaliën in moderne detergentia kunnen niet volledig worden verwijderd in rioolwaterzuiveringsinstallaties en zijn dus schadelijk voor de bodem, de watermassa’s met inbegrip van het waterleven, de planten en ons mensen. Nonylfenol is een van deze stoffen en werd in een studie van 60 gecontroleerde levensmiddelen aangetroffen. Van appels tot babyvoeding tot boter. Ja, nonylfenol werd zelfs ontdekt in moedermelk.

Daarom zou de mensheid zich moeten herbezinnen en liever een paar planten uittrekken dan de dieren- en plantenwereld te veranderen en te vernietigen met chemicaliën. Bovendien zijn deze natuurlijke producten veel gezonder voor de huid en ook verdraagbaar voor kinderen, mensen met een gevoelige huid, neurodermitis, psoriasis en allergieën. De gedachte alleen al om met vrienden of familieleden het bos in te gaan, kastanjes te verzamelen en klimop te plukken is uitnodigender dan naar de winkel te gaan en voor duur geld milieubelastende, onnatuurlijk ruikende middeltjes te kopen. Laten we samen proberen onze ecologische voetafdruk te minimaliseren en werken aan een betere wereld!

De wasplanten bevatten saponinen, de natuurlijke zeepstoffen (lat. sapo = zeep). Deze schuimproducerende natuurlijke oppervlakte-actieve stoffen verzachten het water en lossen vet en vuil op. De saponinen staan bekend om hun reinigende, verzachtende, slijmoplossende en ontsmettende werking. Als er na het wassen zeepstoffen in de kleding achterblijven, is dat geen enkel probleem. Ze zijn hypoallergeen (veroorzaken geen allergieën), ontsmettend, ontstekingsremmend en verzachtend. Hun helende eigenschappen worden ook gebruikt in de geneeskunde: Paardenkastanje helpt bij aderklachten, klimop bij hoesten en zeepkruid bij virusinfecties. Door zijn zachte werking kan het ook worden gebruikt om het lichaam, het haar en het gezicht te reinigen. De resten van de wasinstallaties na het wassen kunnen worden hergebruikt als meststof.

Alle voordelen samengevat:

  • wassen zonder synthetische stoffen
  • praktisch voor gekleurd en gevoelig wasgoed
  • zuinig en reukloos
  • Geschikt voor alle huidtypes (ook kinderen)
  • bevatten een helende werking
  • Was goedkoper
  • groeien de planten weer terug
  • duurzaam! 100 % natuurlijk afbreekbaar
  • veganistisch; bescherm flora en fauna
  • de ecologische voetafdruk verkleinen

Praktische kennis:

  • verzamel alleen planten die u duidelijk kunt identificeren
  • verzamel alleen schone en gezonde plantendelen
  • Vermijden van plaatsen waar pesticiden en chemicaliën worden gespoten
  • Oogst NOOIT de hele plant; laat minstens 1/3 van de plant over voor de andere bewoners van de natuur.
  • verzamel alleen zoveel als je echt nodig hebt

Materialen / uitrusting:

  • Vaten: hoge potten, schroefbare potten en flessen, vaten met schenktuit, potten (1-3 liter)
  • Hakmolen: mes, mixer en staafmixer; een krachtige mixer is geschikt voor de paardenkastanje.
  • Zeven: fijne zeven, theefilters en koffiefilters
  • Verpakking: gerecycleerde verpakkingen zoals verstuivers (sprayflacons), flessen, grote containers voor de opslag van de waspoederplanten, stoffen zakken voor het wassen worden aanbevolen.
  • Verder heb je nodig: een snijplank, een weegschaal, een trechter en lepels.

Ontsmet voor het begin de handen, het werkoppervlak, de accessoires en de verpakking met 40% alcohol.

Geschikt textiel / witte was – bonte was

Wasplanten gaan in harmonie met alle natuurlijke vezels zoals katoen, henneptextiel, linnen, wol en zijde. Wat functionele kleding en microvezels betreft: volg het wasadvies van de fabrikant – synthetische wasmiddelen zijn meestal bedoeld voor dit soort kleding. Wasplanten zijn vooral geschikt voor kleurrijk textiel. Voor de witte was wordt ook een mild biologisch wasmiddel aanbevolen (de helft van de dosering zou voldoende moeten zijn).

Verwijderen van vlekken en zware vervuiling

Vlekken en zwaardere vervuiling moeten worden voorbehandeld. Veganistische galzeep, biologische vlekkenverwijderaar of biologisch wasmiddel uit de winkel zijn hiervoor geschikt. Gewoon de vlekken een beetje vochtig maken en dan de vlekverwijderaar inspuiten of inwrijven en 30 minuten laten intrekken. Dan wordt de was gewassen zoals gewoonlijk. Voor zwaardere vervuiling worden per wasbeurt 2 eetlepels wassoda of een mild biologisch wasmiddel (halve dosering) uit de winkel aanbevolen. Het wordt aanbevolen het wasgoed een nacht te laten weken; zo kan het vuil met slechts enkele chemicaliën worden opgelost.

Opbrengst en dosering van de wasinstallaties

De wasinstallaties kunnen vaak voor het wassen worden gebruikt, hoewel de waskracht bij elke wasbeurt afneemt. Meer details vindt u hieronder in de respectieve plantenbeschrijvingen. Voor elke wascyclus moet de wasmachine voor 2/3 gevuld zijn!

Temperatuur van de was / Wasprogramma’s / Hard water / Wasverzachter / Geur van de was

De optimale wastemperatuur ligt tussen 30 en 50 °C. Let op de aanbevelingen van de fabrikant. Gelieve niet boven 60° te wassen, want bij hogere temperaturen kunnen de looistoffen in de planten meer oplossen en vlekken en vuil in de textiel vastzetten. Normale wasprogramma’s en waterplusprogramma’s zijn geschikt. Spoedprogramma’s vergen naar verhouding meer energie en reinigingsmiddel en zijn daarom niet geschikt. Wasplanten zijn geurneutraal. Maar als u uw kleding liever laat geuren, kunt u 5-10 druppels van een 100% zuivere etherische olie mengen met 50ml wodka en dit in het wasverzachtervakje doen. Of misschien een geurig kruidenzakje in de kast opbergen.

Paardenkastanje: de inheemse biologische wasnoot

De Indische zeepnoot is hier een bekend middel, maar veel mensen weten niet dat de zaden van de paardenkastanje met 8-15 % saponine een vergelijkbare waskracht hebben. Met de paardenkastanje zijn 2-3 wasbeurten mogelijk, waarbij het saponinegehalte per wasbeurt afneemt. Eén kilo kastanjepoeder dekt de jaarlijkse wasmiddelenbehoefte van één persoon en vervangt 8 kg conventioneel wasmiddel! Bij vergelijking van een reinigingsmiddel uit de winkel en het paardenkastanjeproduct is het chemische reinigingsmiddel 8 keer schadelijker voor algen en 100 tot 1000 keer schadelijker voor het waterleven dan het paardenkastanjeproduct.

Verzameling en verwerking:

De zaden van de paardenkastanje kunnen worden verward met de eetbare vruchten van de tamme kastanje, die echter geen zeepstoffen bevatten. De paardenkastanjes zijn 3-5 cm hoog, hebben een glanzend-glad oppervlak en zijn roodbruin. Aan de brede kant hebben ze een grote witte vlek, die mat en licht getint is. Vanaf half september kun je op zoek gaan naar de bruine zaden. De schelp moet intact zijn en geen scheuren vertonen.

De verzamelde paardekastanjes moeten zo vers mogelijk worden verwerkt, want de droge kastanjes worden erg hard en kunnen dan alleen met krachtige apparatuur worden verwerkt. Als u ze echter nog een tijdje bewaart, moeten ze regelmatig worden gekeerd.

Schoon: Was de kastanjes alleen met water en droog ze kort voor de verdere verwerking goed af.

Pletten: De zaden zijn relatief groot en hard en meestal niet geschikt voor conventioneel keukengerei. Snij daarom eerst met een mes in stukjes van 1 cm.

Verpulveren: Na bewerking met het mes, verpulver je de kleine stukjes in een keukenmachine, multihakker of vleesmolen. Krachtmachines zoals professionele blenders, ijsbrekers en hakmachines kunnen ook hele en droge kastanjes tot poeder verwerken zonder ze eerst met een mes fijn te hakken.

Drogen: laten drogen op een warme, luchtige of zonnige plaats, af en toe draaien. Roosters en doeken waaronder lucht kan komen worden aanbevolen.

Bewaren: vul het gedroogde paardekastanjepoeder in een luchtdichte pot en klaar is kees. Bij kamertemperatuur is het poeder meerdere jaren houdbaar.

Paardenkastanje vloeibaar wasmiddel:

Ingrediënten: 50 g gedroogd paardekastanjepoeder en 1L water

Bereiding: Vul het droge poeder met water in een hoge bak en meng met een mixer, filter vervolgens het paardenkastanje-extract met een fijne zeef. Giet het verkregen heldere elixer rechtstreeks op het wasgoed in de wastrommel. Voeg bij hard water 50 ml natuurazijn toe aan het wasmiddelbakje en was zoals gewoonlijk. Laat de gefilterde kastanjeresten aan de lucht drogen, ze kunnen nog 2-3 gangen gebruikt worden.

Wassen met verse kastanjes:

Ingrediënten: 5-10 verse paardenkastanjes

Bereiding: U kunt uw kleren ook wassen met verse kastanjes. Hiervoor moet u de zaden in stukjes van 1 cm snijden, ze in een stoffen zak of sok doen en ze in de wastrommel leggen. Voeg bij hard water 50 ml natuurazijn toe aan het wasmiddelbakje en was zoals gewoonlijk. Laat de kastanjezak na het wassen aan de lucht drogen. U kunt dit proces tot 3 keer herhalen met dezelfde kastanjes.

Je kunt hetzelfde doen met het droge kastanjepoeder! Hetzelfde proces, maar in plaats van de 5-10 kastanjes neem je 50 g van het eerder beschreven droge paardekastanjepoeder!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven