Heerlijk volkoren wortelbrood

Een brood dat zacht en sappig is aan de binnenkant en een knapperige korst heeft aan de buitenkant – dat is precies het soort volkoren wortelbrood waarvoor we vandaag het recept presenteren. Het mooie is dat het echt goed smaakt en heel snel en gemakkelijk te bereiden is.

En zo’n heerlijk volkoren wortelbrood is niet alleen geschikt als ontbijt of als tussendoortje ’s avonds, maar ook als tussendoortje of om mee te nemen. Je kunt het zoet (bijvoorbeeld met notenpuree of jam) of hartig (bijvoorbeeld met zelfgemaakte bonen- of kikkererwtenspreads) eten en ervan genieten.

En het zijn niet alleen de wortelen en zonnebloempitten die belangrijke vitaminen, mineralen en secundaire plantaardige stoffen voor het lichaam meebrengen. Volkorenmeel bevat ook veel waardevolle stoffen die een gunstig effect op de gezondheid kunnen hebben. U kunt er meer over lezen op onze Salzburger Graanmolen Blog lees erover >>

Ingrediënten

Heerlijk volkoren wortelbrood

  • 500 g volkorenmeel (vers gemalen biologische spelt en/of biologische tarwe met uw Salzburger graanmolen)
  • 2 theelepels zout
  • 1-2 TSP
    Broodkruiden
  • 1 zakje droge gist (eventueel met verse gist, natuurlijk)
  • 60 g zonnebloempitten
  • 200 g wortelen
  • 300-350 ml water
  • Topping: zonnebloempitten, pompoenpitten, enz.

Heerlijk volkoren wortelbrood: Bereiding

Was eerst de wortelen en rasp ze grof*. Meng vervolgens het volkorenmeel, zout, broodkruiden, zonnebloempitten en droge gist, gevolgd door de geraspte wortelen. Voeg vervolgens het water toe, dat met de overige ingrediënten wordt gemengd tot een deeg. Dit moet nu minstens een half uur duren.

Terwijl de oven wordt voorverwarmd op 200°C convectie, legt u het deeg in een licht geoliede broodvorm (ongeveer 25 cm lang) waar het nog een paar minuten kan rijzen en bestrooit u het met zonnebloempitten, pompoenpitten of iets dergelijks.

Bak nu het volkoren wortelbrood gedurende 30 minuten op 200°C en daarna nog 10 minuten op 150°C.

Haal het brood uit de oven, laat het afkoelen en geniet!

*of zoals we hier in Oostenrijk zouden zeggen: hacheln.

Dat was: Heerlijk volkoren wortelbrood

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven